Ez a gombóc tán attól más, mint a jobban elterjedt receptek gombócai, hogy a krumplit meghámozva főzzük meg, és a tésztába nem kerül tojást.
A hozzávalókat nem mértem le, mindig érzésre készül.
Én most 3 "krumplinyomónyi" főtt krumpliból készítettem, és így lett 21 darab gombóc belőle.
Hozzávalók:
- burgonya
- rétes liszt (finom liszttel nagyon ragad!)
- só
- fahéj
- vörös szilva vagy sárgabarack (friss, vagy fagyasztott)
- házi zsemlemorzsa
- kevés zsír (olajjal is lehet, de mamámtól így tanultam)
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, krumplinyomóval áttörjük. Teljesen kihűtjük (célszerű előző este megfőzni és áttörni a krumplit).
A kihűlt, áttört burgonyát kevés sóval, és annyi rétes liszttel dolgozzuk össze, amennyit könnyedén felvesz.
Kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, és akkora négyzetekre vágjuk, amellyel a bele helyezett gyümölcsöt könnyen körbe tudjuk ölelni.
Beleteszünk fél-fél szem magozott vörös szilvát, vagy kb. 1/3 db magozott sárgabarackot, megszórjuk késhegynyi fahéjjal, majd a csücskeinél összefogjuk, és a vágás melletti, 4-5 mm vastag oldalakat szembe fordítjuk és összenyomjuk (ott nem lisztes, ezért szuperül összeragad!), majd gömbölyűre formázzuk.
A gombócokat lobogó vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére kb. 3-4 percig kell még főzni takarék lángon. Tálba szedjük, és 1-2 evőkanál olvasztott zsírban megforgatjuk.
A házi zsemlemorzsát egy-két kanál zsíron aranybarnára pirítjuk, és egyenként beleforgatjuk a még forró gombócokat.
Forgathatjuk darált mákba is.
Cukorral (vagy porcukorral) megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése