2012. szeptember 6., csütörtök

Szilvalekváros morzsakocka

Egy régi Nők lapjából való a recept, épp ideje volt, hogy kipróbáljam. Nekünk nagyon ízlett, így itt a helye.



Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 24 dkg finomliszt
  • 16 dkg vaj vagy margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • 2 nagy evőkanál tejföl

A morzsás réteghez:

  • 12, 5 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor

A töltelékhez:

  • 1 kk fahéj
  • 30 dkg kemény szilvalekvár (ha nem elég kemény 1-2 kk vaníliás pudingport, vagy 1-2 tojássárgáját keverjünk bele)
  • 10 dkg dió

Az omlós tésztát készítjük el először. A lisztet a felkockázott vajjal összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, vagy a gépi habverő dagasztóspiráljával összedolgozzuk, majd két órára hűtőbe tesszük.

A morzsához a lisztet összekeverjük a cukorral. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a keverékhez, és morzsává keverjük  (kézzel, vagy a robotgép dagasztóspiráljával). A morzsát is a hűtőbe tesszük.

A lekvárt összekeverjük a fahéjjal, a diót késsel durvára vágjuk.

Egy kb. 25x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a kinyújtott omlós tésztát, megkenjük a lekvárral, rászórjuk a diót majd a morzsát, és előmelegített sütőben készre sütjük.

Forrón, még a tepsiben felkockázzuk (hidegen nem lehet, mert a morzsa törne), majd amikor teljesen kihűlt, tányérra sorakoztatjuk a szeleteket és a porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...