2012. szeptember 5., szerda

Zserbó

A legtöbb zserbóban csak két réteg dió van, a mi családi receptünk viszont 3 réteg dióval teszi ellenállhatatlanul finommá a sütik egyik királyát.
Nagy kedvenc ez nálunk, apa és Ádám is rajonganak érte, és nálunk nincs családi ünnep zserbó nélkül. Aki evett belőle, mindenki nagyon-nagyon szerette.


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír 
  • 2 db egész tojás 
  • 4 dkg élesztő 
  • 1 marék cukor 
  • csipet só
  • kevés tej az összeállításhoz 

Töltelékhez.
  • 40 dkg darált dió
  • 40 dkg cukor 
  • mazsola 
  • citromhéj 
  • a kenéshez baracklekvár 
A tetejére:
  • ét tortabevonó
  • vaj 
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, négy cipóra osztjuk, és fél órát pihentetjük. Az élesztőt nem kell felfuttatni, elég belemorzsolni.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A lapokat egyesével kinyújtjuk, lekvárral alaposan megkenjük, majd a diós töltelékkel megszórjuk.
Amikor a felső lapot is rátettük, lenyomkodjuk, és fél órát megint pihentetjük.
A sütés előtt villával megszurkáljuk a tetejét, és előmelegített sütőben készre sütjük. 
A tortabevonót és vajat gőz fölött felolvasztjuk, és a kihűl sütemény tetejére simítjuk.
Tepsiméret: kb. 22x37 cm




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...