Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt (kb.25-30 dkg finomliszt, többi rétes liszt)
- 8 dkg porcukor
- 1 egész tojás+ 1 tojás sárgája
- 15 dkg zsír vagy margarin
- fél csomag sütőpor
- egy késhegynyi szódabikarbóna
- fél citrom reszelt héja (kihagyható)
- csipet só
- tejföl az összeállításhoz (kb. egy kis doboz fele)
Túrós töltelékhez
Két gombócot formázunk a tésztából, és letakarva pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
A túrót a tojással, a kétféle cukorral, ízlés szerint citromhéjjal, mazsolával, és végül a búzadarával összekeverjük. Ha bolti túrót használunk, valószínű több búzadara kell bele. (A búzadara a sütés közbe olvadó cukor ill. túró nedvességét hivatott felszívni.)
A tepsit kizsírozzuk, az egyik lapot kinyújtjuk, belehelyezzük a tepsibe, lazán megszórjuk zsemlemorzsával, erre kanalazzuk a túrót, amit egy villa segítségével szépen elegyengetünk, majd befedjük a másik lappal, tenyerünkkel lenyomkodjuk. Tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és megsütjük. Tepsiméret: kb. 21x32 cm.
Ha tehetjük, mindenképp házi túrót vegyünk, mert sokkal, de sokkal finomabb és krémesebb mint a boltokban kapható társai, és nagy előnye még, hogy a cukor és tojás hozzáadása után sem lesz lucskos.
- 55-60 dkg házi túró
- 1 nagyobb egész tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- cukor ízlés szerint
- egy marék búzadara
- citromhéj , mazsola ízlés szerint
- kevés zsemlemorzsa
- tojás
Két gombócot formázunk a tésztából, és letakarva pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
A túrót a tojással, a kétféle cukorral, ízlés szerint citromhéjjal, mazsolával, és végül a búzadarával összekeverjük. Ha bolti túrót használunk, valószínű több búzadara kell bele. (A búzadara a sütés közbe olvadó cukor ill. túró nedvességét hivatott felszívni.)
A tepsit kizsírozzuk, az egyik lapot kinyújtjuk, belehelyezzük a tepsibe, lazán megszórjuk zsemlemorzsával, erre kanalazzuk a túrót, amit egy villa segítségével szépen elegyengetünk, majd befedjük a másik lappal, tenyerünkkel lenyomkodjuk. Tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és megsütjük. Tepsiméret: kb. 21x32 cm.
Ha tehetjük, mindenképp házi túrót vegyünk, mert sokkal, de sokkal finomabb és krémesebb mint a boltokban kapható társai, és nagy előnye még, hogy a cukor és tojás hozzáadása után sem lesz lucskos.
Ha almával készítjük, az almát reszeljük le, enyhén nyomkodjuk ki, keverjük össze ízlés szerint cukorral, fahéjjal, frissen facsart citromlével, majd terítsük a zsemlemorzsával megszórt tésztára, ezután az alma tetejét is szórjuk meg zsemlemorzsával, végül fedjük be a másik tésztával.
TIPP: az almát erősebben nyomkodjuk ki, és visszamaradó lét főzzük össze vaníliás pudinggal, és ezt keverjük hozzá még melegen az ízesített almareszelékhez, majd ezzel a keverékkel töltsük a lapokat.
TIPP: az almát erősebben nyomkodjuk ki, és visszamaradó lét főzzük össze vaníliás pudinggal, és ezt keverjük hozzá még melegen az ízesített almareszelékhez, majd ezzel a keverékkel töltsük a lapokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése