Tartalomjegyzék

2012. szeptember 9., vasárnap

Lepény tészta alaprecept

Többféle lepénytésztát is készítek (mikor mi van itthon), de ez az egyik kedvencem. Túróval, almával, meggyel is működik. :)


 Hozzávalók:

Tésztához:
  • 40 dkg liszt (kb.25-30 dkg finomliszt, többi rétes liszt) 
  • 8 dkg porcukor 
  • 1 egész tojás+ 1 tojás sárgája 
  • 15 dkg zsír vagy margarin 
  • fél csomag sütőpor 
  • egy késhegynyi szódabikarbóna 
  • fél citrom reszelt héja (kihagyható) 
  • csipet só 
  • tejföl az összeállításhoz (kb. egy kis doboz fele)
Túrós töltelékhez
  • 55-60 dkg házi túró 
  • 1 nagyobb egész tojás 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • cukor ízlés szerint 
  • egy marék búzadara 
  • citromhéj , mazsola ízlés szerint 
  • kevés zsemlemorzsa 
Kenéshez
  • tojás 
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Két gombócot formázunk a tésztából, és letakarva pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
A túrót a tojással, a kétféle cukorral, ízlés szerint citromhéjjal, mazsolával, és végül a búzadarával összekeverjük. Ha bolti túrót használunk, valószínű több búzadara kell bele. (A búzadara a sütés közbe olvadó cukor ill. túró nedvességét hivatott felszívni.)
A tepsit kizsírozzuk, az egyik lapot kinyújtjuk, belehelyezzük a tepsibe, lazán megszórjuk zsemlemorzsával, erre kanalazzuk a túrót, amit egy villa segítségével szépen elegyengetünk, majd befedjük a másik lappal, tenyerünkkel lenyomkodjuk. Tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és megsütjük. Tepsiméret: kb. 21x32 cm.
Ha tehetjük, mindenképp házi túrót vegyünk, mert sokkal, de sokkal finomabb és krémesebb mint a boltokban kapható társai, és nagy előnye még, hogy a cukor és tojás hozzáadása után sem lesz lucskos.



Ha almával készítjük, az almát reszeljük le, enyhén nyomkodjuk ki, keverjük össze ízlés szerint cukorral, fahéjjal, frissen facsart citromlével, majd terítsük a zsemlemorzsával megszórt tésztára, ezután az alma tetejét is szórjuk meg zsemlemorzsával, végül fedjük be a másik tésztával.
TIPP: az almát erősebben nyomkodjuk ki, és visszamaradó lét főzzük össze vaníliás pudinggal, és ezt keverjük hozzá még melegen az ízesített almareszelékhez, majd ezzel a keverékkel töltsük a lapokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése