Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 24 dkg finomliszt
- 16 dkg vaj vagy margarin
- 8 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás sárgája
- 2 nagy evőkanál tejföl
A morzsás réteghez:
- 12, 5 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg porcukor
A töltelékhez:
- 1 kk fahéj
- 30 dkg kemény szilvalekvár (ha nem elég kemény 1-2 kk vaníliás pudingport, vagy 1-2 tojássárgáját keverjünk bele)
- 10 dkg dió
Az omlós tésztát készítjük el először. A lisztet a felkockázott vajjal összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, vagy a gépi habverő dagasztóspiráljával összedolgozzuk, majd két órára hűtőbe tesszük.
A morzsához a lisztet összekeverjük a cukorral. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a keverékhez, és morzsává keverjük (kézzel, vagy a robotgép dagasztóspiráljával). A morzsát is a hűtőbe tesszük.
A lekvárt összekeverjük a fahéjjal, a diót késsel durvára vágjuk.
Egy kb. 25x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a kinyújtott omlós tésztát, megkenjük a lekvárral, rászórjuk a diót majd a morzsát, és előmelegített sütőben készre sütjük.
Forrón, még a tepsiben felkockázzuk (hidegen nem lehet, mert a morzsa törne), majd amikor teljesen kihűlt, tányérra sorakoztatjuk a szeleteket és a porcukorral meghintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése