2012. szeptember 11., kedd

Puncs szelet

Anya kapta a receptet valahonnan, kipróbáltam, de elsőre túl kevés lett a töltelék, a tetejére tett tojásfehérjés máz pedig nem száradt meg, és nem is volt rózsaszín, ami lássuk be, óriási probléma. :) Így kitaláltam, hogy adok a töltelékhez darált kekszet, és sokkal több lekvárt, és a tetejére sima cukorszirupot teszek, természetesen rózsaszínűre színezve. 


Tésztához
  • 50 dkg liszt 
  • 15 dkg cukor 
  • 15 dkg zsír 
  • 2 tojás sárgája (eredeti receptben 3 db szerepelt, de 2db is megteszi) 
  • 1 csomag sütőpor 
  • tej az összeállításhoz 
  • csipet só 

Töltelékhez:
  • 1 lap durvára összemorzsolva 
  • 25 dkg darált háztartási keksz 
  • 1 kis üveg baracklekvár 
  • rum, ízlés szerint 
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 15dkg margarin 
  • rumba vagy tejbe áztatott mazsola 
  • kakaó, annyi, hogy szép barna legyen 

Kenéshez:
  • rum 

Tetejére:
  • kb. 15-20 dkg porcukor (attól függ, mennyire vastag mázat szeretnénk a tetejére) 
  • néhány kanál hideg víz (vagy egy tojás fehérje, amit  20 dkg porcukorral keverünk ki: ezt később újra megpróbáltam, és akkor már működött a tojásfehérjével készített máz is!)
  • 1-2 csepp piros ételfesték 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 3 lapot sütünk belőle tepsi hátulján, vagy kis peremű tepsiben. Tepsiméret kb. 25x38 cm.
Ha a lapok megsültek, az egyiket apró darabokra törjük, hozzáadjuk a töltelék többi hozzávalóját (a lekvárból néhány kanállal félreteszünk), alaposan összegyúrjuk. Ha nem elég lágy, tehetünk bele pici tejet. (Kicsit puhábbnak kell lennie, mint a kókuszgolyó masszája.) Ha kész, az egyik lapot rummal megkenjük, hagyjuk hogy beszívja, majd ráhalmozzuk a masszát, vizes kézzel elegyengetjük, majd a tetejét a maradék lekvárral alaposan megkenjük, hogy a felső lap rátapadjon. A felső lap tetejét is megkenjük rummal, végül bevonjuk a rózsaszín mázzal. Ehhez a porcukrot 1-2 csepp ételfestékkel, és annyi vízzel keverjük el, hogy nagyon sűrű, de folyós legyen, majd a süti tetejére öntjük, elsimítjuk, és hagyjuk, hogy megszáradjon rajta (néhány óra kell neki).

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

No és itt van a puncs szelet, ami a férjem kedvence:) Jaj kedves Ditti, most már végképp nem tudok dönteni, hogy a hagyományos zserbó mellett melyik sütiket válasszam? No de ott van a szilveszter, úgy, hogy semmi gond. Ami nem fér bele a karácsonyi sütésbe, meglesz szilveszterkor!!!:))) Köszi a recepteket!!!:)))

Ditti írta...

Az én apukámnak is ez a puncsos süti az egyik kedvence. NAGYON könnyű elkészíteni, igazán könnyű a tésztával dolgozni, és ami a legjobb, HETEKIG eláll hűvös helyen egy zsírpapírral bélelt tortásdobozban. És mivel a tészta jó nagyra nyújtható, igen sok darab lesz belőle!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...