Anya kapta a receptet valahonnan, kipróbáltam, de elsőre túl kevés lett a töltelék, a tetejére tett tojásfehérjés máz pedig nem száradt meg, és nem is volt rózsaszín, ami lássuk be, óriási probléma. :) Így kitaláltam, hogy adok a töltelékhez darált kekszet, és sokkal több lekvárt, és a tetejére sima cukorszirupot teszek, természetesen rózsaszínűre színezve.
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg zsír
- 2 tojás sárgája (eredeti receptben 3 db szerepelt, de 2db is megteszi)
- 1 csomag sütőpor
- tej az összeállításhoz
- csipet só
Töltelékhez:
- 1 lap durvára összemorzsolva
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 1 kis üveg baracklekvár
- rum, ízlés szerint
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15dkg margarin
- rumba vagy tejbe áztatott mazsola
- kakaó, annyi, hogy szép barna legyen
Kenéshez:
- rum
Tetejére:
- kb. 15-20 dkg porcukor (attól függ, mennyire vastag mázat szeretnénk a tetejére)
- néhány kanál hideg víz (vagy egy tojás fehérje, amit 20 dkg porcukorral keverünk ki: ezt később újra megpróbáltam, és akkor már működött a tojásfehérjével készített máz is!)
- 1-2 csepp piros ételfesték
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 3 lapot sütünk belőle tepsi hátulján, vagy kis peremű tepsiben. Tepsiméret kb. 25x38 cm.
Ha a lapok megsültek, az egyiket apró darabokra törjük, hozzáadjuk a töltelék többi hozzávalóját (a lekvárból néhány kanállal félreteszünk), alaposan összegyúrjuk. Ha nem elég lágy, tehetünk bele pici tejet. (Kicsit puhábbnak kell lennie, mint a kókuszgolyó masszája.) Ha kész, az egyik lapot rummal megkenjük, hagyjuk hogy beszívja, majd ráhalmozzuk a masszát, vizes kézzel elegyengetjük, majd a tetejét a maradék lekvárral alaposan megkenjük, hogy a felső lap rátapadjon. A felső lap tetejét is megkenjük rummal, végül bevonjuk a rózsaszín mázzal. Ehhez a porcukrot 1-2 csepp ételfestékkel, és annyi vízzel keverjük el, hogy nagyon sűrű, de folyós legyen, majd a süti tetejére öntjük, elsimítjuk, és hagyjuk, hogy megszáradjon rajta (néhány óra kell neki).
2 megjegyzés:
No és itt van a puncs szelet, ami a férjem kedvence:) Jaj kedves Ditti, most már végképp nem tudok dönteni, hogy a hagyományos zserbó mellett melyik sütiket válasszam? No de ott van a szilveszter, úgy, hogy semmi gond. Ami nem fér bele a karácsonyi sütésbe, meglesz szilveszterkor!!!:))) Köszi a recepteket!!!:)))
Az én apukámnak is ez a puncsos süti az egyik kedvence. NAGYON könnyű elkészíteni, igazán könnyű a tésztával dolgozni, és ami a legjobb, HETEKIG eláll hűvös helyen egy zsírpapírral bélelt tortásdobozban. És mivel a tészta jó nagyra nyújtható, igen sok darab lesz belőle!
Megjegyzés küldése