2012. szeptember 14., péntek

Diós batyu

Igazi lakodalmas süti mifelénk. Ez valami olyan, de olyan finom, hogy elmondani nem lehet.
Bár kevés hozzávaló kell hozzá, nem túl olcsó süti.
Margarinnal ne is kísérletezzünk, ez a sütemény bizony csak vajjal finom.
A leírt mennyiségből majdnem egy lakodalmas kosárra való lesz, úgyhogy én csak fél adagot szoktam belőle készíteni. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem fogyna el egy egész adagnyi is... :)


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 60 dkg vaj (csak a friss vaj jó, előtte ne legyen lefagyasztva!)
  • 60 dkg finomliszt 
  • 12 tojás sárgája 
  • csipet só 
Töltelékhez:
  • 60 dkg darált dió 
  • 60 dkg cukor 
  • 12 tojás fehérje 
  • ízlés szerint citromhéj, vaníliás cukor (de akár mindkettő kihagyható) 
A hűtőhideg vajat apró darabokra vágjuk, a liszttel, tojássárgákkal és sóval összegyúrjuk. A kéz melegétől szépen összeáll, még ha az elején nem is tűnik így. Ha kész, 3 gombócba formázzuk, és betesszük a hűtőbe legalább 30-40 percre (akár előző este is összeállíthatjuk, és egy egész estét állhat a hűtőben).

Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket: a cukrot, diót, citromhájat és vaníliát összekeverjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.

A sütőt előmelegítjük.

Nagyon vékonyra nyújtjuk a tésztát (mindig csak egy gombócot vegyünk ki a hűtőből, és azzal dolgozzunk), majd kb. 6x6 cm-es kockákra vágjuk, megtöltjük a dióval, és a csücskeinél összefogva összenyomjuk, mint egy kis batyut, majd készre sütjük, és porcukorral meghintjük.

4 megjegyzés:

VRJúlia írta...

Igen, ez finom, és felénk is készítik, azt hiszem gyakrabban kókuszos töltelékkel.
Ügyes vagy, mindig követem a finomságokat:)

Ditti írta...

Köszönöm! :) Én kókusz töltelékkel nem ismerem, de úgy sem lehet rossz. :)

Névtelen írta...

Mit tegyek ha omlik szét a tészta, nem igazán áll össze?

Ditti írta...

Kicsit tej mehet hozzá, vagy még kicsi vaj. De ennyitől össze kell állnia, csak türelmesen kell gyúrni. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...