2012. június 3., vasárnap

Villámgyors kókuszos-almás süti

Az új blogom első receptjének egy olyan süti választottam, amit saját magam találtam ki, és amit a kényszer szült. Ugyanis csillapíthatatlan édesség-vágyunk kielégítésére hirtelen kellett valamilyen süti, amiben nincs tej, de mégis zamatos, és ami pikk-pakk készen van. És mivel este álltam neki, csak az otthoni hozzávalók álltak rendelkezésre.
Nagy sikere lett (többen is kóstolták). Azóta már számtalanszor elkészítettem. Bátran ajánlom, elronthatatlan. :)

Kókuszos-almás süti
Eddig mindig érzésre készült (mérleg hiányában), de most igyekeztem lemérni nektek. Természetesen ez olyan süti, hogy kicsivel több vagy kevesebb kókusz, vagy liszt, vagy margarin (stb.) nem fogja elrontani. :)

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 igen púpos evőkanál liszt (ebből 3 kanál rétesliszt, 7 kanál finom liszt)
  • 7 púpos evőkanál kókuszreszelék
  • 4-5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál méz
  • 2 egész tojás
  • 10-12 dkg olvasztott margarin (helyettesíthető 2 nagyobb löttyintésnyi olajjal)
  • 1 nagy alma reszelve (ettől lesz zamatos)
  • 1 csomag sütőpor (helyettesíthető szódabikarbónával is)


Mindent alaposan összekeverünk, sűrű, de kenhető masszát kell kapni. Ha nagyon sűrű lenne, kevés langyos vízzel vagy tejjel hígítható. Beleöntjük a tepsibe (tepsiméret 32x22), elegyengetjük, majd közepes hőmérsékleten, kikent tepsiben készre sütjük és a tepsiben kihűtjük (ha megbírjuk várni :D ).

A massza állaga ilyen kell, hogy legyen
Megsült a süti

A tetejére csokis-kakaós mázat teszünk, melyhez a hozzávalók:
- maradék csokik
- porcukor
- jó minőségű kakaópor
- annyi margarin vagy vaj, hogy jó sűrű masszánk legyen.
Én ehhez a mázhoz a kevésbé finom, mikulásra vagy húsvétra kapott csokifigurákat szoktam beolvasztani, és kakaóporral, porcukorral, valamint margarinnal vagy vajjal szoktam feljavítani. Itt nincsenek konkrét mennyiségek. A csokikat egy lábasba tördelem (ekkora tespihez kb. két közepes csokinyuszit), beleszórok kb. 3 evőkanál  porcukrot, ugyanennyi kakaóport, majd óvatosan hozzáadagolom a margarint vagy vajat. Az egészet gőzfürdő felett összeolvasztom, ha túl folyós, még kakaóport, ha túl sűrű, még margarint vagy vajat teszek hozzá.
A csokis-kakaós masszát a kihűlt süti tetejére simítjuk, megszórjuk kókuszreszelékkel, szeleteljük, és már fogyaszthatjuk is. :)

A fenti recept más recepttel való egybeesése csak a véletlen műve, nem állt szándékomban senki receptjét hivatkozás nélkül feltüntetni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most sütöm vagy féltucatjára ezt a sütidet, nagyon szeretjük és az sem baj, ha éppen kimerült az elem a mérlegemben :).
Barbi

Ditti írta...

Borzasztóan örülök, hogy nektek is ízlik és sikered van vele! :) Köszönöm szépen a visszajelzést! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...