Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 6 dkg zsír
- 1 dkg szalalkáli
- 1 tojás
- tej, amennyit felvesz
- csipet só
Krémhez:
- 4 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 liter tej
- 20 dkg cukor
- 1 cs. vanília
- ¼ vaj (egy 10 dkg-os csomag negyede, vagyis 2,5 dkg, az én olvasatomban...)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk, két gömbőcbe gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd tepsi hátulján, vagy nagyon alacsony peremű tepsiben két lapot sütünk belőle. Ha megsült, óvatosan lecsúsztatjuk a tepsiről.
Tepsiméret kb. 28x39-es, de lehet nagyobb is (nekünk ez a legnagyobb tepsink, ezért ezen készítjük).
A krémhez a 4 tojás sárgáját csomómentesre keverjük kevés tejjel, a liszttel és a cukorral. A maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük az előzőleg összekevert tojásos-lisztes-cukros masszát, folyamatosan kevergetve felfőzzük. Ha langyos, belekeverjük a vaníliát, a 4 tojásfehérjéből vert kemény habot és a vajat. Alaposan kikeverjük.
Fontos, hogy a habot akkor tegyük bele, amikor még meleg (de már nem forró) a krém, mert a hab így kissé megsül benne, és ez fogja összetartani a krémet.
Fontos, hogy a habot akkor tegyük bele, amikor még meleg (de már nem forró) a krém, mert a hab így kissé megsül benne, és ez fogja összetartani a krémet.
Ezzel a krémmel töltjük a lapokat. 1,5 óra múlva fogyasztható. Tetejére porcukrot szórunk, és nagyobb kockákra szeleteljük.
2 megjegyzés:
Fincsi lehet:))
Hűűű de guszta!!! Imádom én is a krémest, apum kedvence volt...
Na majd lesz időm, nekiállok, megpróbálom :)
Megjegyzés küldése