2015. október 4., vasárnap

Tepsis mákos guba szilvalekvárral

A recept kolléganőmtől való, egyszer elmesélte, hogy készíti ő...nagyon megmaradt bennem, mert azonnal összefutott a nyál a számban.  Már többször elkészítettem azóta, hogy beszélgettünk róla. Kolléganőm azóta már fentről figyel, és nincs nap, hogy ne jutna eszembe, de amikor ezt az ételt készítem, úgy érzem, sokszorosan velem van. <3
Persze megint nem mértem semmit, így pontos recepttel nem tudok szolgálni, de úgyis mindenki a saját szája íze szerint fogja készíteni. :)



Hozzávalók:

  • szikkadt kifli
  • tej
  • kevés vaj
  • kevés méz
  • vaníliás cukor
  • 2-3 tojás sárgája (kifli mennyiségétől függően)
  • darált mák
  • porcukor
  • citromhéj
  • szilvalekvár


A kifliket felkarikázzuk.
A tejet összemelegítjük egy kanál vajjal, kevés mézzel, vaníliás cukorral, elkeverjük benne a tojás sárgáját, majd a kiflire öntjük, állni hagyjuk. Annyi tej kell, ami jól ellepi a kifliket, és miután megszívták magukat, még mindig tocsogjon a tál alján a tej (sütés közben ezt is felszívja majd!).
A darált mákot a mák súlyával megegyező porcukorral és reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd a kiflire szórjuk, óvatosan átkeverjük.
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejére szilvalekvár kupacokat teszünk, és addig sütjük, míg a teteje szép kérget nem kap.
Tálaláskor ízlés szerint még porcukorral megszórjuk.

Tipp: mák helyett dióval is készíthető, baracklekvárral.



1 megjegyzés:

Süni írta...

Szívesen belekanalaznék én is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...