2012. június 8., péntek

Gesztenyés krémes

A gesztenyés krémest sokszor készítjük, főleg ünnepekre. Legyen az karácsony, húsvét, vagy a templomunk búcsújának ünnepe. De annyira finom és szapora süti, hogy szülinapokra, névnapokra, vagy "csak úgy" is tökéletes választás. Kezdőknek viszont nem ajánlom, mert a tészta nyújtása nehéz: kevés mennyiséget kell igen nagyra nyújtani úgy, hogy a tészta esetenként nagyon ragadhat a méztől, és az elkészítési idő sem röpke pár perc.


Ez a recept is mama kopott receptfüzetéből való, de némi módosítást eszközöltem: mivel a méztől nagyon ragadt, egy kanállal kevesebbet teszek bele, és tejjel pótlom.
Hozzávalók:

Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 kanál szobahőmérsékletű zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 5 kanál tej (4 kanál szerepel az eredeti receptben)
  • 3 kanál méz  (4 kanál szerepel az eredeti receptben)
  • csipet só
Krémhez:
  • 20 dkg margarin
  • 24 dkg porcukor
  • 15 dkg gesztenye (dióval is készíthető)
  • rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
Kenéshez:
  • rum vagy tej
Tetejére:
  • tortabevonóból és vajból készített máz
  • vagy csak porcukor
Elkészítés:
A tészta "nedves" hozzávalóit (tej, méz, cukor) külön, gőz fölött összemelegítjük, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a tojásokat és  a sót,  habverővel elkeverjük, majd a  lisztet, szódabikarbónát és zsírt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, kb. 30 percet hűtőben pihentetjük.
 Alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk a lapokat (óvatosan, mert nagyon érzékeny a tészta), és zsírozott tepsi hátulján, vagy nagyon alacsony peremű tepsiben, előmelegített sütőben megsütjük. Tepsiméret: 22x37 vagy  25x38 cm (én mindkét méreten készítettem már). Ha megsült, óvatosan lecsúsztatjuk a tepsiről a lapokat, kihűtjük (kemény lesz). Sütéskor figyeljünk oda, mert nagyon vékonyak a lapok, ezért hamar megsülnek!
A krémhez a tejből és pudingból sűrű pépet főzünk, teljesen kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a gesztenyét, rumot és vaníliát, és alaposan kikeverjük.
A lapokat a töltés előtt rummal alaposan megkenjük, ha beszívta, megtöltjük a krémmel és a tetejére csokimázat teszünk.
Hűvös helyre tesszük, egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon. Nyáron hűtőben tároljuk!

Tipp: készíthetjük gesztenye helyett  natúr mogyorókrémmel is, úgy is nagyon jó! Ha viszont édes, konyhakész mogyorókrémet haszálunk, akkor csökkentsük a krémben a porcukor mennyiségét!

5 megjegyzés:

Sebbi írta...

Egyike a legaddiktívebb sütiknek, ha elkezded enni, nem tudsz róla lejönni :D

Ditti írta...

Igen, valahogy úgy. :)

Gonda Hajnalka írta...

Hú ez isteni lehet...a gesztenyét imádom zalai gyökereimnek köszönhetően...volt is 3 óriási gesztenyefa a szőlőbirtokon, amit sajnos eladtak így a fa is úszott...azt sajnáltam a legjobban! Nincs már saját gesztenye 2 éve....
De ezt ki kell, hogy próbáljam! Pusz

Ditti írta...

Nem hittem volna, hogy a gesztenyéhez is szívbéli kötődésed van...úgy látszik, jól döntöttem, amikor ezt sütit választottam. Tudat alatt, biztos Rád voltam hangolódva. :)))
Sok sikert az elkészítshez! Ha elsőre nem lesz tuti, ne haragudj rám, nekem sem sikerült tutira eleinte, most meg már jóideje az egyik favorit, és mindig tökéletes lesz :) És ha van két egyforma tepsid, nem is olyan sok idő (még az egyik sül, a másikra kinyújtodd a következőt).

Vicuska írta...

Nagyon finom sütemény, micsoda kincseket mutatsz meg nekünk! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...