Ez a recept is mama kopott receptfüzetéből való, de némi módosítást eszközöltem: mivel a méztől nagyon ragadt, egy kanállal kevesebbet teszek bele, és tejjel pótlom.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 kanál szobahőmérsékletű zsír
- 15 dkg porcukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 tojás
- 5 kanál tej (4 kanál szerepel az eredeti receptben)
- 3 kanál méz (4 kanál szerepel az eredeti receptben)
- csipet só
Krémhez:
- 20 dkg margarin
- 24 dkg porcukor
- 15 dkg gesztenye (dióval is készíthető)
- rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
Kenéshez:
- rum vagy tej
Tetejére:
- tortabevonóból és vajból készített máz
- vagy csak porcukor
Elkészítés:
A tészta "nedves" hozzávalóit (tej, méz, cukor) külön, gőz fölött összemelegítjük, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a sót, habverővel elkeverjük, majd a lisztet, szódabikarbónát és zsírt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, kb. 30 percet hűtőben pihentetjük.
A tészta "nedves" hozzávalóit (tej, méz, cukor) külön, gőz fölött összemelegítjük, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a sót, habverővel elkeverjük, majd a lisztet, szódabikarbónát és zsírt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, kb. 30 percet hűtőben pihentetjük.
Alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk a lapokat (óvatosan, mert nagyon érzékeny a tészta), és zsírozott tepsi hátulján, vagy nagyon alacsony peremű tepsiben, előmelegített sütőben megsütjük. Tepsiméret: 22x37 vagy 25x38 cm (én mindkét méreten készítettem már). Ha megsült, óvatosan lecsúsztatjuk a tepsiről a lapokat, kihűtjük (kemény lesz). Sütéskor figyeljünk oda, mert nagyon vékonyak a lapok, ezért hamar megsülnek!
A krémhez a tejből és pudingból sűrű pépet főzünk, teljesen kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a gesztenyét, rumot és vaníliát, és alaposan kikeverjük.
A krémhez a tejből és pudingból sűrű pépet főzünk, teljesen kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a gesztenyét, rumot és vaníliát, és alaposan kikeverjük.
A lapokat a töltés előtt rummal alaposan megkenjük, ha beszívta, megtöltjük a krémmel és a tetejére csokimázat teszünk.
Hűvös helyre tesszük, egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon. Nyáron hűtőben tároljuk!
Tipp: készíthetjük gesztenye helyett natúr mogyorókrémmel is, úgy is nagyon jó! Ha viszont édes, konyhakész mogyorókrémet haszálunk, akkor csökkentsük a krémben a porcukor mennyiségét!
Egyike a legaddiktívebb sütiknek, ha elkezded enni, nem tudsz róla lejönni :D
VálaszTörlésIgen, valahogy úgy. :)
TörlésHú ez isteni lehet...a gesztenyét imádom zalai gyökereimnek köszönhetően...volt is 3 óriási gesztenyefa a szőlőbirtokon, amit sajnos eladtak így a fa is úszott...azt sajnáltam a legjobban! Nincs már saját gesztenye 2 éve....
VálaszTörlésDe ezt ki kell, hogy próbáljam! Pusz
Nem hittem volna, hogy a gesztenyéhez is szívbéli kötődésed van...úgy látszik, jól döntöttem, amikor ezt sütit választottam. Tudat alatt, biztos Rád voltam hangolódva. :)))
VálaszTörlésSok sikert az elkészítshez! Ha elsőre nem lesz tuti, ne haragudj rám, nekem sem sikerült tutira eleinte, most meg már jóideje az egyik favorit, és mindig tökéletes lesz :) És ha van két egyforma tepsid, nem is olyan sok idő (még az egyik sül, a másikra kinyújtodd a következőt).
Nagyon finom sütemény, micsoda kincseket mutatsz meg nekünk! :)
VálaszTörlés