2015. február 10., kedd

Hamis túrógombóc

Amikor régen még zacskós, meg házi tejet vettünk, mamám nemcsak a friss, de sokszor az épphogy savanyodásnak indult tejet is köcsögökbe öntötte, és hagyta megaludni...de finom is volt kefír helyett!

Volt azonban, mikor nem figyelt, és a már érezhetően savanykás tejet nekiállt felforralni, ahelyett, hogy aludni tette volna el...ilyenkor a tej azonnal "összeugrik", a savó elválik, a tej "megtúrósodik". Ez bizony mindig a disznók moslékában végezte egészen addig, még egy ismerőse nem mondta mamának, hogy na pont ebből lesz tökéletes és nagyon finom a hamis túrógombóc. :)

A több hónapig elálló tartós tejből szerintem nem működik, bár még nem próbáltam. Válasszátok hozzá a 21 napig eltartható, vagy még inkább a friss házi tejet.

A savanykás tejet tehát felforraljuk, majd búzadarával nagyon-nagyon sűrű masszát főzünk belőle.
Levesszük a tűzről, belekeverünk ízlés szerint cukrot és jó sok vaníliás cukrot. A lényeg a vanília! A sok vanília. :)
Teljesen kihűtjük a masszát, majd vizes kézzel gombócokat formázunk és pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tejföllel és porcukorral tálaljuk. Nagyon szeretem....





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...