Tartalomjegyzék

2015. január 26., hétfő

Sütőtökleves pulykahúsos galuskával - Stahl recept

Stahl Judit Gyors szárnyas ételek c. könyvéből főztem meg még tavaly ezt a nagyon-nagyon finom, és télen igazán jóleső levest.
Valóban hamar kész (ha van előre elkészített sütőtökpürénk) és kanalazás közben csak úgy simogatja az ember lelkét. :) Próbáljátok ki!


Hozzávalók a leveshez:

  • 10 db zsályalevél
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • fél kk cayenne bors vagy csípős őrölt paprika (nálam kimaradt)
  • 60 dkg kész, natúr sütőtökpüré 
  • 1 db tyúkhúsleves kocka
  • só, bors
  • 2 dl tejszín (nálam kimaradt)
  • 1 ek étkezési keményítő (nálam kimaradt)

A galuskához:

  • fél szikkadt zsemle
  • 8 ek tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 30 dkg darált pulykamell

A lilahagymát megpucoljuk, lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk, a zsályát apróra vágjuk.
Az olívaolajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a zsályát, a cayenne borsot, az összemorzsolt leveskockát és a sütőtökpürét, felöntjük 1 liter meleg vízzel (én sokkal többet használtam, mert túl sűrű lett) és kb. 10 perc alatt erős lángon készre főzzük.

A zsemlét darabokra tépjük, meglocsoljuk a tejjel, szétnyomkodjuk.
Hozzákeverjük a lazán felvert tojást, a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, végül összedolgozzuk a pulykahússal. 20 db golyót formázunk belőle.

A forrásban lévő levesbe tesszük a golyókat, és kb. 6 perc alatt megfőzzük.

A keményítőt a tejszínnel elkeverjük, és ezzel sűrítjük be a levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése