Tartalomjegyzék

2013. június 9., vasárnap

Cseresznyés lepény

Itt a cseresznye szezon, de a korai cseresznye nem igazán jó sem befőttnek, sem pedig sütinek. Az igazi ropogós késői fajta cseresznyével ugyan nem veszi fel a versenyt szépségben sem, viszont ízre nagyon finom.
És csak azért is bebizonyítottam, hogy lehet belőle finom lepényt is sütni, és nem csak kevert sütik tetejére dobálva működik a dolog.


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt 
  • 8 dkg porcukor 
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg margarin 
  • fél csomag sütőpor 
  • egy késhegynyi szódabikarbóna 
  • fél citrom reszelt héja 
  • csipet só 
  • tejföl az összeállításhoz
Töltelék:
  • magozott (korai) cseresznye
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • fahéj
  • fél citrom leve
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek búzadara
  • kevés zsemlemorzsa
A cseresznyét kevés cukorral feltesszük főzni, néhány percig forraljuk: nagyon sok levet fog engedni. 
A cseresznyét leszűrjük, a levéből 3 dl-t kimérünk (ha nincs ennyi, vízzel pótoljuk), és felfőzzük a pudinggal.
A pudingot és a leszűrt cseresznyét összekeverjük, ízesítjük fahéjjal és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a búzadarát is, langyosra hűtjük.
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, két részre osztjuk. Az egyiket tepsi méretűre nyújtjuk, kikent tepsibe tesszük, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, rásimítjuk a tölteléket, majd betakarjuk a másik lappal.
Tetejét villával megszurkáljuk, és készre sütjük.
A tepsiben hagyjuk hűlni, ha langyos, szeleteljük, és porcukorral megszórva kínáljuk.






4 megjegyzés:

  1. hmmm, olyan blog nincs, ahonnan le lehet emelni a sütit, ami tetszik?:))

    ránézésre is isteni finom lehet:)

    VálaszTörlés
  2. hát én ilyet nem tudok, de ha találsz valahol, mindenképp jelezd, én is (v)evő lennék rá! :)

    nagyon finom is volt...el sem merem mondani, hogy ketten mennyi idő alatt pusztítottuk el. :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, tetszik ez a búzadarás töltelék! :)

    VálaszTörlés
  4. :) egy próbát megér Hankka!

    VálaszTörlés