Mivel a heróka a farsang egyik elengedhetetlen süteménye, így ma, életemben először egyes-egyedül nekiláttam és elkészítettem. Mivel nem bíztam magamban, és abban, hogy sikerül, meg hogy Ádámnak ízleni fog, csak fél adagot készítettem. Kár volt, mert nagyon finom lett. Ádámnak is nagyon-nagyon ízlett, már több, mint a felét megettük. :) Szóval bátran álljatok neki, nincs benne semmi ördöngösség. :)
Egy kis hiba azért becsúszott: bár biztosra vettem hogy van itthon derelye metélőm, sajnos tévedtem, így jobb híján egy éles késsel vágtam fel. Az ízén ez ugyan semmit nem változtatott, de ami a látványt illeti, a fordos szélű lett volna az igazi.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg porcukor
- ½ citrom leve és héja
- ½ dl rum
- kb. 1 kis pohár tejföl
- 4 db tojás sárgája
- csipet só
Sütéshez:
- zsír vagy olaj (zsírban sütve szerintem finomabb)
Tálaláshoz:
- vaníliás porcukor
- sárgabarack lekvár
Ezután kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk (nagyon kevés liszttel szórjuk csak nyújtás közben!), és tetszőleges méretű négyzetekre vagy téglalapokra vágjuk (én először négyzetekre vágtam, és azokat vágtam ketté).
Ha a négyzet formát választjuk, akkor így járjunk el (mamám módszere):
- két csíkot vágjuk bele átlósan
- mindkét csücskét húzzuk át a vágásokon
Ha téglalapot vágunk, akkor így járjunk el:
- vágjunk bele középen, a hosszanti oldallal párhuzamosan egy csíkot
- az egyik (csak az egyik!) rövidebb oldalát megfogva húzzuk át a tésztát vágáson
Íme a végeredmény:
Ezután forró zsírba mindkét oldalát világos barnára sütjük, vaníliás cukorral alaposan meghintve, lekvárral tálaljuk. Gyorsan sül, ezért nagyon figyeljünk oda sütés közben!
És íme, a légiesen könnyű heróka. Ha jól dolgoztunk, sütés közben szépen felhólyagosodik, öröm beleharapni! :)
5 megjegyzés:
Átment a megjegyzésem? Valami hibát írt ki a párbeszédablakban a gép...Szóval tetszik az elnevezés, még nem hallottam, de imádom ezt a finomságot! :)
Szia, ez most átjött, de ha írtál előtte is valamit, az sajnos nem. :( Nem tudom mi lehetett a baj. Velem is előfordult már más blogon.
Én is imádom ezt a sütit, most már Ádám is! :)
A falunkban még ma is így hívják ezt a finomságot :))Eszter
jajj de jó! Örülök, hogy máshol is ismerik ilyen néven! :) Szerintem ez a tót (szlovák) elnevezése lehet a csörögefánknak.
Imádom a herókát, bár nálunk Csőröge a neve.
Megjegyzés küldése