Házi vegetám sajnos nem volt, az igazit meg nem szeretem használni, így kihagytam, illetve a krumplis réteghez több burgonyát használtam, és a húshoz tettem fokhagymát is.
Nagyon finom lett, biztos, hogy még fogom készíteni, de legközelebb én kicsit több fűszert használok majd (pl. majorannát), szerintem attól még finomabb lenne (bár gondolom a házi vegeta is nagyon sokat dobott volna rajta).
Tűzforrón fotóztam :) |
Töltelékhez:
- 500 g darált hús (lapockát használtam)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma (Barbi receptjében nem szerepel)
- kevés zsiradék
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 3 evőkanál tejföl
- 1 tojás
- 1 tejben áztatott zsemle
- só, bors
Krumplis réteghez:
- burgonya
- vaj
- tej vagy tejszín
- só
Összeállításhoz:
- reszelt sajt (kb. 20 dkg)
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
Közben a felkockázott hagymát kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, a végén belenyomjuk a fokhagymát, átforgatjuk, majd rátesszük a darált húst, amit fehéredésik pirítunk. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a petrezselymet, majd fedő alatt puhára pároljuk. A végén megszórjuk pirospaprikával.
A zsemlét langyos tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
A tojást elkeverjük a tejföllel.
A húst, a kinyomkodott zsömlét és tejfölös tojást jól összekeverjük.
A megfőtt krumplit leszűrjük, és a szokott módon krumplipürét készítünk belőle.
Egy tepsit kikenünk zsiradékkal, belesimítjuk a krumplipüré felét, majd rátesszük a húst, erre a sajt fele kerül. Majd rásimítjuk a maradék krumplipürét, és a tetejét is megszórjuk a sajttal. Előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
A zsemlét langyos tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
A tojást elkeverjük a tejföllel.
A húst, a kinyomkodott zsömlét és tejfölös tojást jól összekeverjük.
A megfőtt krumplit leszűrjük, és a szokott módon krumplipürét készítünk belőle.
Egy tepsit kikenünk zsiradékkal, belesimítjuk a krumplipüré felét, majd rátesszük a húst, erre a sajt fele kerül. Majd rásimítjuk a maradék krumplipürét, és a tetejét is megszórjuk a sajttal. Előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
3 megjegyzés:
Guszta! Szeretem a tepsiben készült rakott ételeket!
Szuper, be is ütemezem a hétre! :)
Én is szeretem a tepsis, rakott dolgokat, mert sokáig elég, és viszonylag hamar kész!
teller-cake: Majd írd meg hogy sikerült! :)
Megjegyzés küldése