Tartalomjegyzék

2012. augusztus 16., csütörtök

Krumplileves

Krumplileves, ahogy a dédim, meg tán ükanyám is készítette. Mindenféle flanc nélkül, a maga egyszerűségében nagyszerű.
Ádám kedvence, szerinte ebből mindig lenni kéne a hűtőben. :)


Hozzávalók:

  • 3-4 db jó nagy krumpli felkockázva
  • 1 nagy szál sárgarépa felkockázva
  • 1 kisebb szál petrezselyemgyökér felkockázva
  • néhány szál zellerzöld
  • egy közepes fej hagyma fele félbe vágva 
  • kevés paradicsomlé, vagy egy közepes fej paradicsom (az alján keresztbe bevágva)
  • kolbász és/vagy virslikarikák (elhagyható)
  • gersli (elhagyható)
  •  2 fej fokhagyma
  •  2 kanál liszt
  • kevés olaj vagy zsír
  • pirospaprika
A zöldségeket  (a fokhagymát kivéve) a paradicsomlével és gerslivel feltesszük főzni. Annyit vizet öntsünk a zöldségekre, hogy kb 3 ujjnyi vastagon ellepje, majd sózzuk. Paradicsomléből kb. 2 löttyintésnyit öntsünk bele.
Mikor már majdnem puha minden, beledobjuk a vékonyra szeletelt virsli  vagy kolbászkarikákat és még 4-5 percig lassú tűzön forraljuk.
Eközben kevés zsiradékon rántást készítünk a liszttel, mikor már majdnem jó, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, épp csak átforgatjuk benne, hogy az illóolajok kijöjjenek belőle, majd félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük és a levesbe öntjük. Felforraljuk a levest, és tálalhatunk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése