Megkívántam a sült oldalast, és még jó, hogy a ház ura itthon volt, mert bizony nem egyszerű bárddal szétcsapni a csontokat. De ha ezen a kisebb nehézségen túljutunk, már gyerekjáték az elkészítése.
Hozzávalók:
- sertés oldalas feldarabolva
- fokhagyma (hús darabonként 1 nagy gerezd)
- só
- frissen őrölt bors
- köménymag (őrölt)
- pirospaprika
- 2-3 kanál zsír
- néhány közepes fej burgonya pucolva és félbe vágva (annyi, amennyi a hús közé elfér. Érdemes nagy tepsiben sütni, hogy elegendő burgonyának legyen benne helye)
A húsdarabokat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. Mindkét oldalára fokhagymát nyomunk vagy reszelünk, és rádörzsöljük a húsra. Sóval, borssal és köménymaggal fűszerezzük mindkét oldalát, és szellősen elhelyezve tepsire sorakoztatjuk. A húsdarabok közé a félbevágott burgonyákat helyezzük, 2-3 kanál sertészsírt teszünk rá, majd fóliával letakarva, előmelegített sütőben mérsékelt hőfokon addig sütjük, amíg a hús és a krumpli már majdnem teljesen megpuhult. Ezután magas hőfokon, fólia nélkül szép ropogósra sütjük a külsejüket. A húst kiszedjük egy tálra, és még forrón megszórjuk pirospaprikával.
Külön örülök, hogy e téren is talál az ízlésünk:) Mi is szeretjük a sült oldalast- kár, hogy a Pocáé ( ő volt a disznócskánk) fogytán van:)
VálaszTörlés:)
VálaszTörlésRégebben mi is minden évben 2 vagy 3 disznócskát vágtunk, és nagyon nem szerettem a vele járó tortúrát. Ma már viszont kicsit hiányzik, mert olyan finomságok, és olyan husi, bizony csak a háznál felnevelt állatból készülhet...Most már csak a pipik vannak. :)