Tartalomjegyzék

2018. október 16., kedd

Lángos

Próbálkoztam korábban sokféle verzióval, kefíressel, reform tönkölylisztessel és hagyományossal is, de valahogy sosem sikerült jól.
Ezt a receptet azért próbáltam ki, mert férjem nyaggatott a lángosért, és a régi receptekkel nem akartam újra kudarcot vallani. Ez szimpatikusnak tűnt, pozitívak voltak a visszajelzések, és jelentem, nekünk is bevált! Azóta már sokszor megsütöttem, anyósomnak is nagyon ízlett! ;)

Mivel mi sajnos kevésbé bírjuk a fokhagymát, ezért én a tejfölbe keverek fokhagymaport, így azért könnyebb a gyomornak, de ízben ugyanolyan finom, mint ha friss fokhagymás lével kenegetnénk.



Hozzávalók:

Tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 1 dl  tej
  • 1,5 dl víz
  • 2.5 dkg élesztő (friss)
  • 1 tk só
  • 1 tk porcukor
  • 1,5-2 liter olaj a sütéshez
Tálaláshoz:
  • fokhagymapor vagy 3-+4 gerezd friss fokhagyma összezúzva+ 1 dl olaj+ 1 dl víz
  • tejföl
  • sajt

A langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk, és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

Egy nagyobb lábasban 8-10 cm magasságba öntsünk olajat, hevítsük fel.
Olajos kézzel szakítsunk egy kisebb darabot a tésztából, és húzzuk jól szét. Tegyük a forró olajban és mindkét oldalát süssük aranybarnára.

Ha friss fokhagymát használunk, zúzzuk össze és keverjük össze az olajjal és a vízzel, ha fokhagymaporral dolgozunk akkor azt a tejfölbe keverjük bele.

A lángos mindenki ízlésének megfelelően fokhagymával, tejföllel és sajttal megpakolva fogyaszthatja. :)




1 megjegyzés: