A batátás-sütőtökös köret készítésekor kimaradt egy jó nagy darab sütőtök, amiből végül fasírt készült. Több recept elolvasása után íme a saját (egészséges) verzióm.
Hozzávalók:
- 50 dkg tisztított sütőtök, almareszelőn lereszelve
- néhány evőkanál tönkölykorpa (aki nem figyel az alakjára, az használhat sima lisztet is)
- só, bors
- szárított kakukkfű
- szerecsendió, frissen reszelve
- 2 egész tojás (kisebbek)
- zsemlemorzsa a forgatáshoz (elhagyható, vagy helyettesíthető teljes kiőrlésű morzsával)
- kókuszzsír a sütéshez (vagy olaj)
A sütőtököt miután lereszeltük besózzuk, picit állni hagyjuk, kinyomkodjuk.
Hozzáadjuk a tojást és a fűszereket ízlés szerint, és annyi tönkölykorpát, hogy könnyen tudjuk formázni. Először lehet puhább a massza, mert a tönkölykorpa megszívja magát.
A zsiradékot felforrósítjuk a serpenyőben, a masszából kis golyókat gyúrunk, enyhén ellapogatjuk, majd a morzsában megforgatjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. (Ha massza a sütés előtt még mindig levet engedne, akkor a gombócok formázáskor egyszerűen nyomkodjuk ki.)
Tökéletes húspótló, finom főétel önmagában, fokhagymás tejföllel kínálva, de jól működik főzelék feltétnek is.
Süthetünk a masszából fasírt helyett a tócsnihoz hasonlón kis lepényeket is, ekkor sajttal, tejföllel tehetjük tetejét gazdagabbá.
Ebből a mennyiségből nekem 14 db fasírt lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése