A hozzáadott gyümölcsöket ízlés szerint variálhatjuk.
Hozzávalók (4 nagy adaghoz):
- 1,5 bögre kerek szemű rizs
- 2,5 bögre víz
- 3-3,5 bögre tej
- pár csepp vanília aroma
- cukor ízlés szerint
- csipet só
- 2 marék fagyasztott málna
- 1 banán
- 2 közepes alma
- 1 jó marék aszalt áfonya vagy mazsola
- fahéj (tálaláshoz)
A rizst megmossuk, majd a tejjel, vízzel és csipet sóval feltesszük főni.Adunk hozzá pár csepp vanília aromát vagy kivonatot. (Ennek hiányában vaníliás cukorral is készíthető, ezt a főzés végén keverjük hozzá. )
Ne adjuk hozzá a teljes folyadékmennyiséget egyszerre, mert rizstől függően lehet, hogy kevesebb fog kelleni. Hogy jó latyakos legyen (mi így szeretjük) kb. 4x-es mennyiségű folyadék szükséges.
Néha megkeverjük, a főzés vége felé hozáadjuk a cukrot.
Míg fő, forró vízbe áztatjuk az aszalt gyümölcsöket pár percig, jelen esetben az áfonyát. Ezután lecsepegtetjük.
A gyümölcsöket megmossuk, aprítjuk.
Ha kész a rizs, belekeverjük a gyümölcsöket, a fagyasztott mehet bele közvetlenül a fagyasztóból, nem kell kiolvasztani (a málna, áfonya, ribizli, eper szinte azonnal felenged a forró rizsben, és gyorsabban hűti le azt).
Ha kihűlt, tálkákba szedjük, fahéjjal meghintjük.
De jó!!!!Hogy én ezt mennyire szeretem és már ősidők óta nem ettem.Köszönöm!
VálaszTörlésBefőztem áfonya lekvárt ősszel,az is NAGYON finom lesz bele.:)
VálaszTörlésNagyon szívesen! Mi is nagyon régen ettünk, és nagyon finom lett. :) Ekkor jutott eszembe, hogy a blogra még fel sem tettem, és mivel tesóm nemrég elköltözött, és minden egyszerű receptre szüksége van, így feltöltöttem. :)
VálaszTörlésÁfonya lekvárral is mennyei lehet! :) Én legközelebb erdei gyümölcsöcs szószt készítek rá (málna-fekete szeder-ribizli-áfonya). :)