A sárgarépa, amiket az egyelésnél kihúztam, tökéletes ebbe a levesbe, és meg sem kell pucolni, csak jól megmosni és a végeit levágni.
Ez a leves még akkor készült, mikor napokig csak borsót fejtettem a diófa alatt. :)
Nálunk így készül:
Hozzávalók:
- kb. 40 dkg fejtett borsó
- 1 csokor újhagyma (télen egy kis fej hagyma negyedelve)
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 nagy marék mini sárgarépa (vagy 2 normál méretű)
- 1 szál fehérrépa
- 2-3 db burgonya
- egy kanál zsír
- egy kanál liszt
- kevés pirospaprika
- só
- cukor
- a nokedlihoz: 1 egész tojás, kb. 12 dkg rétesliszt, pici víz, csipet só
A burgonyát és fehérrépát felkockázzuk, a mini répákat és az újhagymákat megmossuk, végeit levágjuk. A petrezselymet apróra vágjuk.
Zsírt hevítünk, rádobjuk a petrezselyem 2/3-át, átforgatjuk, Ezután az összes zöldséget rátesszük, kb 10 percig pároljuk (az újhagymát egészben tesszük bele). Ezután megszórjuk a liszttel és pirospaprikával, alaposan elkeverjük és felöntjük vízzel. Sózzuk, enyhén cukrozzuk, készre főzzük.
A nokedlihez egy lapos tányérra lisztet szórunk, kis öblöt készítünk a közepébe, ide ütjük a tojást, 1-2 evőkanál vizet és a sót, majd villával összedolgozzuk. Rugalmas, összeálló, enyhén ragacsos állagú kell legyen. A tányér pereméről egy villával a már kész, forrásban lévő levesbe szaggatjuk (a villát folyamatosan a forró levesbe mártjuk), és amikor mind feljött a tetejére, kész is a levesünk. Elzárjuk alatta a gázt, megszórjuk a maradék petrezselyemmel.
Nagyon-nagyon finomságos. :)
2 megjegyzés:
Mi is szeretjük :)))
Nagyon finom lehetett a tiéd is,jól néz ki!
Nincs is jobb, mint a kiskert alapanyagait felhazsnálni :)
Ha van kedved egy kis játékhoz, akkor kérlek nézz be hozzám:
http://sunisuti.blogspot.hu/2014/07/liebster-award-dijat-kaptam.html
Megjegyzés küldése