Az alábbi recept hozzávalóit nem mértem, igazából mindenki ízlésének megfelelően készítheti. Én csak az ötletet adom, mert a gomba és a fűszernövények csodás ízt és illatot adnak a húsnak, a zöldséges köret pedig üdítően friss, és egészséges. Ráadásul egyszerre 3 féle étel készül: töltött dagadó, a maradék húsból sülthús, a maradék töltelékből pedig fasírt, így egész hétre van mit enni a családnak. :)
Hozzávalók:
A húshoz:
- sertés dagadó
- csiperke gomba (kb. 40 dkg)
- 1 csokor újhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- néhány szikkadt zsömle (dagadó nagyságától függ)
- 1 db tojás
- só, bors, kakukkfű, petrezselyem
- zsemlemorzsa
- kevés zsír
- sertéshús fűszersó
- piros arany
- burgonya
- sárgarépa
- újhagyma
- só, kakukkfű,
- 2-3 kis ág rozmaring
- tejföl (esetleg felesben joghurttal keverve)
- kapor
- só
A töltelékhez a zsemléket vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
Az újhagymát feldaraboljuk, kevés zsíron a gombával puhára dinszteljük.
A fokhagymákat lereszeljük.
Ezután az zsemléket, a hagymás-gombát, a fokhagymát, a tojást és a felaprított petrezselyemzöldet alaposan összedolgozzuk, ízlés szerint sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük, végül annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy keményebb állagú tölteléket kapjunk.
A dagadó keskeny részét levágjuk, sertéshús fűszersóval bedörzsöljük, állni hagyjuk.
A maradék nagy darab dagadót késel felszúrjuk, belenyomjuk a tölteléket, a nyílást hústűvel lezárjuk.
Kívülről fűszersóval és piros arannyal jól bedörzsöljük, fóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük, amit félig töltünk vízzel (az elpárolgott vizet sütés közben pótoljuk). Addig sütjük, míg a kést könnyen bele tudjuk szúrni, ekkor leöntjük a vizet, levesszük a fóliát, és kevés zsírt alá téve addig sütjük már csak, még szép színt kap a külseje.
A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, majd a beáztatott pataki tálba tesszük.
A kisebb, befűszerezett húsdarabokat a zöldségágyra pakoljuk, dobunk közé pár ágacska rozmaringot is.
Készre sütjük.
A kimaradó töltelékből fasírtot sütünk.
A felszeletelt dagadó, a sült dagadó és a fasírt jól mutatnak együtt:
Végül tálalás előtt a tejfölt összekeverjük friss, apróra vágott kaporral és kevés sóval, és ezzel öntjük nyakon a köretet.
Nagyon finomat főztél, a töltött dagadó és a köret is nagyon guszta! :)
VálaszTörlésRemekmű!!!!
VálaszTörlés