Tartalomjegyzék

2014. április 15., kedd

Gombával töltött sertés dagadó, pataki tálban sült zöldségekkel, kapros öntettel

Még tavaly készült, csak nem került fel a blogra. Itt a tavasz, egyre szebbek a fűszernövények a kertben, és a boltokban is nagy választékban, kedvező áron kaphatók, érdemes beszerezni 1-1 cseréppel. :) Ehhez az ételhez kakukkfüvet, rozmaringot, petrezselymet és kaprot is használtam.

Az alábbi recept hozzávalóit nem mértem, igazából mindenki ízlésének megfelelően készítheti. Én csak az ötletet adom, mert a gomba és a fűszernövények csodás ízt és illatot adnak a húsnak, a zöldséges köret pedig üdítően friss, és egészséges. Ráadásul egyszerre 3 féle étel készül: töltött dagadó, a maradék húsból sülthús, a maradék töltelékből pedig fasírt, így egész hétre van mit enni a családnak. :)


Hozzávalók:

A húshoz:
  • sertés dagadó
  • csiperke gomba (kb. 40 dkg)
  • 1 csokor újhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • néhány szikkadt zsömle (dagadó nagyságától függ)
  • 1 db tojás
  • só, bors, kakukkfű, petrezselyem
  • zsemlemorzsa
  • kevés zsír
  • sertéshús fűszersó
  • piros arany
A körethez:
  • burgonya
  • sárgarépa
  • újhagyma
  • só, kakukkfű,
  • 2-3 kis ág rozmaring
Az öntethez:
  • tejföl (esetleg felesben joghurttal keverve)
  • kapor
A töltelékhez a zsemléket vízbe áztatjuk, majd alaposan  kinyomkodjuk.
Az újhagymát feldaraboljuk, kevés zsíron a gombával puhára dinszteljük.
A fokhagymákat lereszeljük.
Ezután az zsemléket, a hagymás-gombát, a fokhagymát, a tojást és a felaprított petrezselyemzöldet alaposan összedolgozzuk, ízlés szerint sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük, végül  annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy keményebb állagú tölteléket kapjunk.
A dagadó keskeny részét levágjuk, sertéshús fűszersóval bedörzsöljük, állni hagyjuk.
A maradék nagy darab dagadót késel felszúrjuk, belenyomjuk a tölteléket, a nyílást hústűvel lezárjuk.
Kívülről fűszersóval és piros arannyal jól bedörzsöljük, fóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük, amit félig töltünk vízzel (az elpárolgott vizet sütés közben pótoljuk). Addig sütjük, míg a kést könnyen bele tudjuk szúrni, ekkor leöntjük a vizet, levesszük a fóliát, és kevés zsírt alá téve addig sütjük már csak, még szép színt kap a külseje.

A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, majd a beáztatott pataki tálba tesszük.


A kisebb, befűszerezett húsdarabokat a zöldségágyra pakoljuk, dobunk közé pár ágacska rozmaringot is.


Készre sütjük.


A kimaradó töltelékből fasírtot sütünk.
A felszeletelt dagadó, a sült dagadó és a fasírt jól mutatnak együtt:



Végül tálalás előtt a tejfölt összekeverjük friss, apróra vágott kaporral és kevés sóval, és ezzel öntjük nyakon a köretet.

2 megjegyzés: