Mivel sokan készítetek kaszinótojást, hozzá finom majonézes salátával a Húsvéti ünnepi asztalra, arra gondoltam, hogy ezekhez tökéletesen passzol az előre elkészíthető és a hidegtálon igen mutatós kolbásszal töltött sertéskaraj.
Korábban már készítettem ilyet, de nem került fel a blogra, mert nem lett elég zamatos, sőt, inkább fújtóra, nagyon szárazra sikeredett. Most azt hiszem megtaláltam a tökéletes módját az elkészítésnek. :) A recept saját, vigyétek bátran.
Hozzávalók:
- csont nélküli sertéskaraj
- a karaj hosszával azonos hosszúságú sütnivaló kolbász
- só
- bors
- piros arany (lehet csípős is, aki szereti)
- fokhagymakrém, vagy zúzott fokhagyma
- zsír
A karajt megmossuk, középen éles késsel felszúrjuk.
A sütni való kolbászt bevagdossuk, hogy sülés közben a zsírja ki tudjon folyni, és a hús szépen beigya, ezáltal zamatosabb legyen. (Én az apukám által készítettet használtam, ami ráadásul fagyasztott volt, de ez nem probléma, csak nehezebb bevagdosni.)
A bevagdosott kolbászt beledugjuk a karajba.
A húst kívülről sózzuk, borsozzuk, és jó alaposan bedörzsöljük fokhagymakrémmel és piros arannyal. Ne féljünk, hogy túl sós lesz, nem lesz az, vastag a hús.
Ezután nagyon alaposan fóliába bugyoláljuk (én 3 rétegben tekertem át), tepsibe tesszük, amit félig feltöltünk vízzel, és így dugjuk a sütőbe. Addig sütjük, míg a kést könnyen bele tudjuk szúrni (kb. 1 óra). Szükség szerint a vizet pótoljuk a tepsiben! (A sütő forró legyen, mikor betesszük, és miután a hús is átforrósodott, mérsékeljük a hőt.)
Ha megpuhult a hús, óvatosan kiemeljük, a tepsiből a vizet kiöntjük. Levesszük róla a fóliát, de a fóliában összegyúlt húslét óvatosan visszaöntjük a tepsibe (nem túl sok lé, de zamatos), és visszahelyezzük immár fólia nélkül a húst a tepsibe. Teszünk alá 2 jó kanál zsírt is. Ezután már csak addig sütjük magas hőfokon, még a széle szép kérges nem lesz.
Miután teljesen meghűlt, nagyon szépen szeletelhető.
Nem túl hosszú, de nagyon sok szelet vágható belőle, és nagyon laktató! |
Nagyon guszta és nagyon szeretjük!
VálaszTörlésNálunk karácsonykor szokott lenni. Az a jó benne, hogy hidegen is fogyasztható.
Régebben sokszor készítettem, szerintem nosztalgiázok egyet és betöltöm a karajt, amit vettem, mert annyira guszta és mutatós! :)
VálaszTörlés