Nálunk sosem készült, már felnőtt fejjel barátnőm nagymamájánál ettem ilyet először. Ő egyébként az Alföldről származik, valószínű tehát, hogy ez a leves is ottani specialitás, bár ebben nem vagyok biztos.
Úgy készítettem, ahogy annak idején barátnőm nagymamája elmesélte.
Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- kb. 20 dkg liszt (fele rétes, fele finom liszt)
- só
- 1 db közepes fej hagyma
- kevés zsír
- őrölt bors
- pirospaprika
- vegeta
- petrezselyemzöld
A hagymát nagyon apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és borssal, elkeverjük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, a felét lekenjük a hagymás zsírral, félbehajtjuk, lenyomkodjuk, majd kihajtjuk , így valóban mindenhol jó zsíros lesz, egyébként nem tudnánk szépen elkenni rajta, mert ahhoz túl kevés a zsír. A hagymát elegyengetjük, hogy a másik felére is jusson.
Ezután elkezdjük felcsavarni,de csak kettőt fordítunk rajta, majd levágjuk a csavarás mellett. Kb. 12 cm-es csíkokat vágunk belőle, és lazán görcsöt kötünk rá.
Nekem ebből a mennyiségből 29 db darab kötött galuska lett, legközelebb felezni fogom a tészta mennyiségét, mert túl sok lett ez a mennyiség kettőnknek.
Közben vizet forralunk, amibe sót és vegetát teszünk. Ebbe főzzük ki a galuskákat. Friss, apróra vágott petrezselymet is szórunk bele. Ha feljöttek a víz felszínére, pár percig főzzük (én kósotolással állapítottam meg, mikor van kész), és kész is.
Nem ismerős recept, mentettem, majd ki fogom próbálni!
VálaszTörlésDe megennék egy nagy tányérral belőle, jól esne! :)
VálaszTörlésÉn is csak felnőtt fejjel ismerkedtem meg ezzel a levessel, pedig állítólag mifelénk hagyománya van a készítésének. Nagyon guszta nálad, finom lehetett! :)
VálaszTörlésKöszönöm lányok a dicsérő szavakat! :)
VálaszTörlésNézegettem én Vicuskánál, tetszik ez a tészta. Guszta lett nagyon!
VálaszTörlésDe klassz, nagyon tetszik ez a leves.
VálaszTörlés