2013. október 30., szerda

Rácsos diós-szilvás lepény

Hankkánál láttam meg még szeptemberben ezt a süti, és még akkor el is készítettem, csak itt a blogon nem jegyeztem le.
Annyira finom lett, és olyan hamar elfogyott, hogy nem is volt időm normálisan lefotózni. Szebb (mit szebb, gyönyörű!) képeket Hankkánál nézegethettek. :)
És bár a szilva szezon már rég véget ért, azért a fagyasztott szilva vagy a befőtt is megteszi szerintem, ha ezt a sütit készítitek el. :)


Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 5 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • maréknyi zsemlemorzsa
  • szilva (magozva, felezve)
A tészta hozzávalóit a tojást és tejfölt kivéve elmorzsoljuk, majd hozzáadva a lazán felvert tojást és tejfölt tésztává gyúrjuk. Kevés tojást tegyünk félre a kenéshez. A tésztát hűtőbe tesszük.

A töltelékez a tojások sárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a diót és a citrom levét.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot, végül laza mozdulatokkal a diós masszához keverjük.

A tészta 2/3-át kikent tepsibe nyújtjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, rátesszük egymás mellé a szilvákat, majd rásimítjuk a tojásos habot. A maradék tésztát is kinyújtjuk, kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk és a sütemény tetejére helyezzük rácsosan. A tetejét a félretett tojással lekenjük, előmelegített sütőben készre sütjük.

Ha kihűlt, szeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.




4 megjegyzés:

Hankka írta...

Örülök, hogy elkészítetted és hogy nektek is ízlett! :) Nagyon guszta a fotókon, milyen jól is esne most egy-két szelet! :)

HajniZoli írta...

Nagyon guszta! Megennék most én is egy szeletkét. Nem cserélünk lekváros raviolival?:-)

Horváth Emerencia írta...

Nagyon guszta:)))

Vicuska írta...

Finom és kívánatos a fotódon! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...