Hogy miért nem sütöttük? Mert nem volt akkor még diófánk, és mert nem volt meg a TUTI recept.
Diónk azóta van dögivel, de az a recept, ami azt az isteni finom kosárkát eredményezte, sajnos nincs meg nekem. Több recepttel is próbálkoztam, mind jó, de egyik sem olyan, mint gyermekkorom diós kosárkája.
Ezt most leírom, mert ez közelíti tán legjobban, de ha meglesz a tuti recept, javítani fogom.
- 60 dkg hideg vaj (margarinnal nem jó)
- 60 dkg liszt
- 12 db nagy méretű tojás sárgája
- csipet só
- 50-60 dkg dió
- 50-60 dkg cukor
- 12 db nagyobb tojás fehérje
- 2 cs. vaníliás cukor
- sárgabaracklekvár
A diót és a cukrokat összekeverjük. Hogy a hab ne essen össze, először csak 6 fehérjét verünk fel, és összekeverjük a cukros dió felével. Ezt halmozzuk a kosárkákba.
Ha elfogyott a dió, akkor elkészítjük a másik 6 tojásfehérjéből a töltelék másik felét.
Forró sütőben addig sütjük, még a teteje megpirul, majd kiütjük a formákból.
Ha kihűlt, porcukorral alaposan megszórjuk.
Mivel a tészta nagyon vajas, frissen nem valami finom, és eléggé morzsolódik is (ne ijedjünk meg!), de másnap, és harmadnap, húúú, mindent visz. :) Hát akkor milyen lenne, ha meglelném tuti receptet...:D
Tipp:
- ha kevés formánk van, mindig hűtsük le a formát, mielőtt újra használjuk
- jó minőségű vajat használjunk
- nem biztos, hogy a fehérje az összes diót felveszi, inkább apránként szórjuk a habhoz (nem jó, ha túl száraz a diós töltelék)
- ettem úgy is valahol, hogy a dió közepén egy szem meggy volt, úgy is nagyon finom!
És egy kis kulisszatitok :)
6 megjegyzés:
Nagyon szép és nagyon finom süti! Azt hiszem húsvétra sütöttem utoljára,pedig szeretjük, csak munkás egy kicsit:-)
Kislánykoromban hányszor ettem ilyet! Mindenki ilyet sütött a környezetünkben. :)
Nagyon szeretem még most is. :))
Nagyon jól néz ki :) Nekem is van egy recept változatom, ha érdekel ;)
http://sunisuti.blogspot.hu/2013/08/dios-kosarka.html
Köszi Süni! Azt hiszem próbálni ki fogom próbálni a te változatod is, bár kakaósan még nem ettem ilyet. :)
Egy időben én is gyakran sütöttem, azért érdemes vele babrálni, mert finom :) Olyan üdék a fotóid!
Kedves Ditti!
A diót le kell daràlni ? Ha igen akkor mennyire apróra?
Márti
Megjegyzés küldése