Sokat hallottam már róla, meg láttam képen is itt-ott, de mi sosem sütöttük otthon, és még nem is ettem ilyet sehol. Most eljött az idő, kipróbáltam, és mint minden macskás dolog, ő is hamar megkedveltette magát velem: nagyon ízlett! :)
A recept egy kicsike, bájos szakácskönyvből való, aminek a címe a Furtai Ökumenikus süteményeskönyv. Egy nagyon kedves nénitől kaptam még régebben. De ugyanez a recept a neten is több helyen szembe jött velem egyébként.
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 4 tojás sárgája
- 14 dkg margarin
- 1 dkg élesztő
- egy csipet cukor
- kevés tej (kb. 0,5 dl)
- egy csipet só
Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 4 tojás fehérje
- 1 cs. vaníliás cukor
- magozott meggy
- zsemlemorzsa
- baracklekvár (eredetileg nincs a receptben)
- tejföl a kenéshez
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, 3 részre osztjuk.
Egyenként kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, a hosszanti széleit megszórjuk zsemlemorzsával, erre tesszük sorban a meggyet, és a közepe felé haladva felcsavarjuk a tésztát mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon kb. 2 cm széles hely.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrokat is, a legvégén pedig a diót.
Kikent tepsire helyezzük a két oldalról felcsavart tésztákat, majd a közepébe kanalazzuk a diós tölteléket (nekem kicsit sok lett), és a tészta szélét megkenjük tejföllel.
Megsütjük, és amikor kihűlt, akkor szeleteljük, végül porcukorral alaposan megszórjuk.
Ez a süti melegen szerintem nem túl finom, viszont hidegen annál inkább!
Nálunk ez gyakori...szerintem nagyon finom és egyszerű. Mami kedveskedik nekünk macskaszemmel ! Nyami! Nagyon guszta lett!!!
VálaszTörlésez nagyon guszta, rokonoknál láttam már... most azon filóztam, van e minden hozzávalóm, hogy megsüssem:))
VálaszTörlésImádom, csak dió hiányom van!:-) lesz ma helyette kapros turós lepény...
VálaszTörlésNagyon szép:) Szoktam ilyet én is készíteni, többféle variációban. A meggy az újdonság nekem benne, de itt nincs is sajnos.
VálaszTörlésNagyon guszta! Telis-tele van finomsággal. A múltkoriban sütöttem hasonlót annak pávaszem a neve.
VálaszTörlésOrsi: remélem volt otthon hozzá minden, és elkészült! :)
VálaszTörlésAnikó: hát nálunk dió az van dögivel, csak pucolni kéne...
Trollanyu: igen, többféle változatban létezik, keresztanyukám pl. túróval készíti. :) Mindenhogy finom lehet, mákkal is el tudom képzelni. :)
Éva: megyek, és megnézem nálad a Pávaszemet! :) Rémlett, hogy te is készítettél hasonlót nemrég. :)
ááá, most a férjem győzött és csörögét kellett készítenem:)) de ami belefészkeli magát a gondolataimba, akkor úúúúgyis megcsinálom előbb-utóbb:)
VálaszTörlésNagyon szép lett! Régen sütöttem, nagyon finom!
VálaszTörlésOrsi: ezek a férfiak...:D de hát nem lehet nekik ellenállni, ugye? Olyan lelkes közönség, ha evésről van szó! :)
VálaszTörlésHajni: köszönöm, és valóban nagyon finom! :)
Nézz be hozzám, van valami a számodra!:-)
VálaszTörlésA lapokat milyen vékonyra kell nyújtani? Éva
VálaszTörlésSzia Éva! Úgy 2-3 mm-esre. Picit kelni fog, de nem sokat.
VálaszTörlés