A receptet itt találtam, de muszáj volt picit változtatnom rajta:
- épp nem volt itthon tejföl, ezt tejjel helyettesítettem
- vajból is kevesebb volt a hűtőben, így a vaj egy részét margarinnal helyettesítettem
SZUPER lett, bár úgy megnőttek a sütőben, hogy eldőltek, és kicsit részegesek lettek kinézetre. :)
Még ma, hétfőn is nagyon-nagyon puha (igaz, egy zacskóba téve tároltam), és bizony ez nem minden pogiról mondható el.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg lágy vaj (vagy 12,5 dkg vaj és 12,5 dkg margarin)
- 2 tojás sárgája
- 1 csapott ek só
- 1 dl tejföl (vagy tej)
- 1 dl tej
- 1 ek cukor
- 5 dkg élesztő
Hajtogatáshoz:
- kb. 30-40 db medvehagymalevél apróra vágva
- 10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
- 1db felvert tojás
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk a habverő dagasztó spiráljával. 30 percet meleg helyen letakarva kelesztjük.
Kinyújtjuk, rászórjuk a hagyma és a reszelt sajt felét, felcsavarjuk mint egy bejglit, két oldalról felhajtjuk (ez nincs a receptben, de én így készítettem) és meleg helyen 15 percet letakarva pihentetjük. Ezt még egyszer megismételjük.
Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk és kikent tepsibe tesszük, negyed órát ismét pihentetjük letakarva (az eredeti recept szerint a tepsin már nem kell pihentetni, de így jobb lett), megkenjük a tetejüket felvert tojással, és készre sütjük.
Szerintem másnap még finomabb volt, mint frissen. :)
Hű imádom!!!
VálaszTörlésÉn pénteken sütöttem hasnlót! Hú, de finom lett!:-)
VálaszTörlésA tiéd is guszta!!!!
De szépek lettek, jól tetted, hogy vettél medvehagymát:)
VálaszTörlésIstenien néz ki!!Bárcsak lehetne kóstolni így monitoron keresztül is....:)))
VálaszTörlésKöszönöm lányok!:) Kóstolót sajnos nem tudok küldeni, de mindenkit buzdítok a medvehagymás finomságok elkészítésére! :) És én jövőre már a saját kertemből szeretném szedni a levélkéket! :)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek a pogik! Valamikor sütöttem ehhez hasonlót, de a medvehagyma miatt a család nem díjazta, volt amit egyek egy darabig:-) azóta csak levesekbe lopom bele, meg frissen vajas vagy zsíros kenyér tetejére:-)
VálaszTörlésÉrzem az illatát!!!:)))
VálaszTörlésHajniZoli: nekem meg sajnos a párom gyomra nem bírja a nagyon hagymás dolgokat, így ezt a pogit is csak megkóstolta. De ettől függetlenül a családom többi része és a kedves kollégák segítségével tegnapra midet sikerült elpusztítani, és bizony a kollégáim is odavoltak érte. :)
VálaszTörlésOvivarázs: Ugye finom? :)
Azt hiszem, nekiveselkedem...
VálaszTörlésJajj de jó, remélem (biztos vagyok benne, hogy) sikerül, és ízleni fog nektek is! :)
VálaszTörlésDe guszták és szépek lettek!! :)
VálaszTörlés