Vasárnap délutánra valami igazán könnyű sütire vágytam, így kitaláltam, hogy sütök vizes piskótát.
És árválkodott még egy fél üveg málnalekvár is a hűtőben. De ha málna, akkor ahhoz nagyon passzol a csoki meg a kakaó, így végül elkészült ezt a sima, egyszerűségében nagyszerű kakaós piskóta házi málnalekvárral töltve.
Az előző napról megmaradt 2 tojásfehérjét is felvertem a 4 tojás fehérjével együtt. Kicsit féltem, nehogy elrontsa a jól megszokott arányok harmóniáját, de kár volt aggódni, mert csudafinom piskóta készült.
A tetejére csak porcukort szórtam, de csokimázzal is meg lehet koronázni (eredetileg ezt terveztem rá, de végül maradt a porcukros verzió).
Természetesen több tojásból is süthetjük.
Hozzávalók:
- 4 egész tojás lemérve, ez xx dkg, nálam épp 24 dkg volt
- 2 tojás fehérje (kihagyható)
- xx dkg cukor (nálam 24 dkg)
- xx -2 dkg liszt (nálam 22 dkg)
- 2 dkg jó minőségű kakaó
- 1 cs. sütőpor
- 8 + 2 ek hideg víz
- csipet só
- 1 cs. sütőpor
- málnalekvár a kenéshez
A tojássárgát először a cukorral és sóval, majd a 8 ek vizet is hozzátéve nagyon habosra keverjük gépi habverővel.
Hozzáadjuk az átszitált lisztet, kakaót és sütőport, fakanállal elkeverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk.
(Mielőtt a tésztába forgatnám, át szoktam keverni a masszát, mert amíg a hab verődik, a massza áll, és sokszor besűrűsödik, ezért még 2 ek vizet szoktam hozzátenni, elkeverem, és ezután forgatom csak bele a habot.)
Kikent, liszttel megszórt tepsibe öntjük, óvatosan elegyengetjük, a tepsit a gyúródeszkához ütögetjük, hogy a buborékok eltávozzanak, majd forró sütőbe téve megsütjük (legalább 20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, nehogy visszaessen). Tepsiméret: kb. 20x35 cm.
Sütőpapírra borítjuk, és a papír segítségével visszafordítjuk a piskótát, teljesen kihűtjük (rácsra téve, ha van, nekem nincs).
Ha kihűlt félbevágjuk, és lekvárral alaposan megkenjük.
Tetejére porcukor vagy csokimáz kerüljön.
én csak ilyen húros vágóeszközzel tudok egyenesen vágni :) |
Szia Ditti, légyszíves nézz be hozzám, hagytam ott neked valamit...
VálaszTörlésNálad hízlalom a szemem! Fincsi lehetett! Puszi
VálaszTörlésEz így van, én sem gyakran sütöm a régi kedvenceket, mert mindig valami újat akarok kipróbálni. Nem tudom mi ez húros vágóeszköz, de szépen elvágtad vele a piskótát.
VálaszTörlésAnnyi-annyi finomságot látunk egymásnál, sok mindent ki akarunk próbálni, így valóban háttérbe szorulnak az egyszerűbb vagy jól bevált, családi receptek. :) Nagyon finom süteményt sütöttél, és a húros szeletelő tényleg nagy segítség a házitündéreknek, én is csak ezzel tudok egyenesen vágni! :)
VálaszTörlésA sok új recept miatt megfeledkezünk a jól bevált, régi receptjeinkről. Finom lehetett a piskótád a málnalekvárral!
VálaszTörlésÉs elfogadnék egy ilyen vágó dolgot én is, itt nálunk nem is láttam eddig:-)
Flóra: igen, fincsi volt! :)
VálaszTörlésTrollanyu: Akkor nem vagyok ezzel egyedül...én is inkább mindig valami újat sütök.
Hankka: Köszi! Igen, így van, ahogy mondod! A húros szeletelő nélkül már sem tudom képzelni a konyhám! :)
HajniZoli: Köszi, igen fincsi volt, csak a lekvárt nem szabad kispórolni belőle. :) A vágóeszköz meg semmi extra, a márkája Zenker, és a Sparba vettem, hasznos egy jószág, az biztos! :)