A hangsúl y a zöldéségek sokféleségén, frisseségén és zsengeségén van, ezért ez a leves szerintem ilyenkor, nyáron az igazi.
A zöldégek fajtája és mennyisége tetszőlegesen változtatható.
Hozzávalók:
- 2 szál zsenge sárgarépa
- 1 szál zsenge petrezsemgyökér
- 1 db kisebb, zsenge zellergumó
- 1 db kisebb, zsenge karalábé
- 1 db zöldpaprika
- 1/3 db kistök
- néhány szál zsenge zöldbab
- 1 fej hagyma (én most fél fej vöröset és fél fej lilát használtam)
- 5-6 gerezd fokhagyma
- házi paradicsomlé
- só
- cukor
- firss bazsalikom, oregano
- kevés zsiradék
- egy kanál liszt
- reszelt sajt (nem füstölt)
- fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyér
A hagymát vékony szeletekre, minden mást vékony csíkokra vágunk (én még a zöldbabot és kettévágtam hosszában).
A tököt és fokhagymát kivéve minden egyszerre a lábasba dobunk, kevés zsiradékon, a saját levében pároljuk. Ha már a saját leve elfőtt, hozzáadjuk a fokhagymát és tököt, alaposan átforgatjuk, és ha már érezzük a fokhagyma illatát sózzuk, majd kevés vizet aláöntve "roppanósan-puhára" pároljuk. Amikor kész, megszórjuk apróra vágot friss bazsalikommal és oreganóval, hagyjuk, hogy "kijöjjön" az illata, megszórjuk egy kanál liszttel, alaposan elkeverjük, majd felöntjük kb. 1/3-2/3 arányban paradicsomlével és vízzel. Szórunk bele kevés cukrot, ha szükséges utánasózzuk. Néhány percig forraljuk, és kész!
Tálalás előtt a tányérok közepébe reszelt sajtot teszünk, erre merjük a forró levest. Fokhagymás pirítóssal az igazi!
Na ez fini lehet. Ahogy olvastam a hozzávalókat, lelki szemeim előtt pipáltam is ki a listát, hogy ez is van a kertben, meg ez is, meg ez is....talán csak karalábé nincs főzhető méretű. Szóval lehet hétvégén ha lesz időm összeszedegetem az alapanyagot, és megfőzöm :)
VálaszTörlésSzia Edit! Mindenképp próbáld ki, szerintem nem fogsz csalódni! Főleg, ha a kertedben szedegeted össze a hozzáfalókat, akkor tényleg varázslatosan finom lesz a végeredmény... Mert annál firssebbet és finomabbat, mint amit néhány perccel főzés előtt szedsz össze a kertben, sehol nem lehet kapni! :) ha megfőzöd, kíváncsi vagyok a véleményedre (ha negatív, akkor is), megköszönném ha megírnád! puszi!
VálaszTörlés