2012. július 7., szombat

Házi gyros

Semmi extra, biztos sokan készítitek Ti is otthon, mégis ide kívánkozik a receptjeim közé.
Igen, tudom, nem lesz pont olyan, mint a sarki görög büfében, de azért közelíti.
És ebben a melegben meg pláne jól tud esni, hiszen pikk-pakk kész, hűsítő és szerintem könnyű nyáresti lakoma.
A pita házilag is elkészíthető, úgy lenne az igazi...
Csípős szószt én nem készítek, nem szeretjük.
Többféle fűszerkeverékkel próbáltam már, de a legintenzívebb, legfinomabb messzemenően a Knorr volt.


Hozzávalók:
  • pita (nekem egy kollégám hozza egy görög vagy török (?) büféstől)
  • csirkemell apró csíkokra vágva
  • Knorr gyros vag görög sültek fűszerkeverék
  • kígyóuborka
  • lilahagyma
  • paradicsom
  • paprika
  • fokhagymakrém vagy 1-2 gerezd friss fokhagyma + csipet só
  • tejföl
  • joghurt
 A csirkemellet alaposan befűszerezem a fűszerkeverékkel, és amíg a többi hozzávaló elkészül, a hűtőben állni hagyom.

A tejföllel azonos mennyiségű joghurtot kevés fokhagymakrémmel összekeverek, szintén állni hagyom.
Ha friss fokhagymát reszelek bele, akkor csipet sót is teszek hozzá, és lehetőleg előző este elkészítem, hogy a fokhagyma kissé "megszelídüljön".

A zöldségeket azonos méretű darabokra vágom, közel azonos mennyiségben. (Össze is lehet keverni, én nem szoktam, mert pl. van aki kevesebb, van aki több hagymával, és van aki hagyma nélkül szereti)

Ezután egy serpenyőben kevés olajon kisütjük a húst, és azonnal a pitába töltjük rétegezve a zöldséggel és a szósszal.

(Töltés előtt a pitákat mikróban kb. fél perc alatt egyesével felforrósítom.)

4 megjegyzés:

Edit írta...

Jujj ez annyira finom, én is szoktam készíteni. A fiam nagy kedvence. Van, hogy pitában, bár én még azt nem készítettem sajátot, de találtam már rá receptet, általában sült krumpli, nyers sárgarépa reszelve, saláta, káposzta, és jól nyakon öntve fokhagymás öntet. Jujj de nagyon szeretjük! :))))

Ditti írta...

A káposztát én is szeretem hozzá, főleg a lilakáposztát. A répa jól hangzik! Pitát még én sem sütöttem soha, de hamarosan, remélem ez is sorra kerül! :)

Viki írta...

Szia Megkérdezhetném mennyi csirkelmell kell hozzá?

Ditti írta...

Szia Viki,

Hát, az attól is függ, mennyire szereted húsosan a pitát. Én kb. fele-fele arányban töltöm zöldséggel és hússal, így egy átlagos csirkemell fele kb. 3 pitába elég.
Remélem még időben érkezett a válasz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...