Tartalomjegyzék

2018. január 21., vasárnap

Brokkolis répás bulgur csirkemellel

A receptet innen vettem, nagyon-nagyon finom!
Csak annyit változtattam, hogy nekünk volt kész, megfőzött bulgur a hűtőben előző napról, így a zöldséget és a húst pici vízzel teljesen készre pároltam és a végén  forgattam bele a bulgurt.


Hozzávalók:
  • fél db csirkemell csíkokra vágva
  • fél  db brokkoli rózsáira szedve
  • 1 közepes sárgarépa vékonyra gyalulva (zöldséghámozóval vágjuk vékony csíkokra)
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 lilahagyma vékonyra szeletelve
  • 1 mk kurkuma
  • 1 mk őrölt curry
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1 csésze (2,5 dl) bulgur
  • 2 csésze víz
Elkészítés:

A csirkemellet az olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk először a zúzott fokhagymát, majd  a többi zöldséget és a fűszereket, fedő alatt kicsit pároljuk.
Hozzáadjuk a bulgurt és a vizet, összeforgatjuk, és fedő alatt addig főzzük, míg a bulgur teljesen megpuhul.

Nagyon finom és egészséges egytálétel.
Én wokban készítettem, és nagyon hamar elkészült.

Currys csirkeleves

A recept erről az oldalról származik, már másodszor készítettem el.
A lisztet én kihagytam, viszont került bele egy kimagozott csili papirka apróra vágva.
Finom, fűszeres, téli leves, aki szereti az indiai ízeket, az mindenképp próbálja ki.


Hozzávalók:
  • 60 dkg csirkemell (apróra vágva)
  • 3 db sárgaépa (vékony karikára gyalulva)
  • 1 db fehérrépa (vékony karikára gyalulva)
  • 2 db közepes hagyma (apróra vágva)
  • 3-4 db zúzott fokhagyma
  • 1 tk curry
  • 2 dkg friss gyömbér (apróra szeletelve)
  • 2 db paradicsom (kockázva)
  • 1 db piros kalifoniai paprika (apróra kockázva)
  • 1 db chili paprika aprítva (opcionális)
  • bors
  • 6 ek olivaolaj
  • 2,5 dl tejszín
A hagymát az olivaolajon megpirítjuk, majd rádobjuk a  fokhagymát, a gyömbért és a curryt, átforgatjuk.
Mehet rá a csirkemell, fehéredésig pirítjuk, közben kevergetjük.
Ezután hozzáadjuk az összes többi zöldséget (répák, paprika, paradicsom), pár percig együtt pároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel és készre főzzük.
Amikor már minden puha, a tejszínnel sűrítjük be.

Sütőtök fasírt

 A batátás-sütőtökös köret készítésekor kimaradt egy jó nagy darab sütőtök, amiből végül fasírt készült. Több recept elolvasása után íme a saját (egészséges) verzióm.


Hozzávalók:

- 50 dkg tisztított sütőtök, almareszelőn lereszelve
- néhány evőkanál tönkölykorpa (aki nem figyel az alakjára, az használhat sima lisztet is)
- só, bors
- szárított kakukkfű
- szerecsendió, frissen reszelve
- 2 egész tojás (kisebbek)
- zsemlemorzsa a forgatáshoz (elhagyható, vagy helyettesíthető teljes kiőrlésű morzsával)
- kókuszzsír a sütéshez (vagy olaj)

A sütőtököt miután lereszeltük besózzuk, picit állni hagyjuk, kinyomkodjuk.
Hozzáadjuk a tojást és a fűszereket ízlés szerint, és annyi tönkölykorpát, hogy könnyen tudjuk formázni. Először lehet puhább a massza, mert a tönkölykorpa megszívja magát.

A zsiradékot felforrósítjuk a serpenyőben, a masszából kis golyókat gyúrunk, enyhén ellapogatjuk, majd a morzsában megforgatjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. (Ha  massza a sütés előtt még mindig levet engedne, akkor a gombócok formázáskor egyszerűen nyomkodjuk ki.)

Tökéletes húspótló, finom főétel önmagában, fokhagymás tejföllel kínálva, de jól működik főzelék feltétnek is.
Süthetünk a masszából fasírt helyett a tócsnihoz hasonlón kis lepényeket is, ekkor sajttal, tejföllel tehetjük  tetejét gazdagabbá.

Ebből a mennyiségből nekem 14 db fasírt lett.