Tartalomjegyzék

2015. július 10., péntek

Meggyes rácsos pite

Csak annyit mondanék: nagyon-nagyon finom. Ja, és nem lehet megvárni, hogy kihűljön, már melegen muszáj habzsolni. :)

A receptre itt bukkantam.


Hozzávalók:

Tészta:
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél cs. sütőpor
  • 1 db tojás
Töltelék:
  • 60 dkg magozott meggy
  • 4 ek cukor
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj
  • 3 dl víz
Összeállítás:
  • 1 ek búzadara
  • 1 tk sárgabaracklekvár
  • 1 ek víz
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük.
A meggyet 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és fahéjjal feltesszük főni.
A pudingot két evőkanál cukorral és a vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a meggyhez, összefőzzük, kihűtjük.
A tészta 2/3-át kinyújtjuk kerek alakúra és piteformába tesszük. Megszórjuk búzadarával, rákanalazzuk a meggyes tölteléket.
A maradék tésztát is kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és rácsosan a süti tetejére tesszük. Ha marad némi tészta, akkor kreatívan tovább díszíthetjük vele a pitét. :)
Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd kivesszük, és a vízzel elkevert lekváros lével megkenjük a tetejét, visszatesszük a sütőbe és készre sütjük.
Ha kihűlt, szeleteljük és porcukorral meghintjük.

sütés előtt






2015. július 8., szerda

Tojásos halkrém

Nagyon szeretem a halkrémeket ( az óvodában nagyon sokat kaptunk halkrémes kenyeret uzsonnára, és már akkor is nagyon szerettem- sok gyerekkel ellentétben.), ezúttal tojással és sprotnival készült, szerintem így a legfinomabb.
Friss vagy pirítós kenyérrel, zöldségekkel könnyű és hűsítő nyári reggeli vagy vacsora válhat belőle.




Hozzávalók:
  • 150 grammos natúr olajos hal (sprotni)
  • 2 db főtt tojás
  • kb. 1,5 dkg puha vaj
  • 1 kávéskanál mustár
A főtt tojást először keresztben, majd hosszában is átvágjuk a tojásvágóval (hogy kis kockákat kapjunk), vagy lereszeljük.
A halat lecsöpögtetjük, villával összetörjük, majd hozzákeverjük a tojást, a puha vajat és a mustárt, alaposan kikeverjük.
Só szerintem nem kell bele, elég sós a hal, de kóstoljátok meg.

Tipp: dúsítható még friss, apróra vágott petrezselyemmel, és mustár helyett majonézzel is készíthető.


2015. július 5., vasárnap

Túrós gyümölcsös süti

Saját recept, és annyira finom, hogy itt a helye.
Bármilyen gyümölccsel készíthető, igazán könnyű, hűsítő, nyári finomság.


Hozzávalók:
  • 3 tojásból sütött olajos piskóta (recept itt!)
  • 50 dkg túró
  • 2,5 dl 30%-os tejszín
  • 2 dl víz
  • 2 dkg zselatin
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • gyümölcsök vegyesen (nálam málna, ribizli, meggy)
  • 1 csomag tortazselé (olyan, aminek az elkészítéséhez 2,5 dl víz kell)
A piskótát egy magasabb falú tepsiben (kb. 22x37 cm méretű)  megsütjük, rácsra borítva kihűtjük.
A tepsit elmossuk, aljára sütőpapírt vágunk, a kihűlt piskótalapot belehelyezzük.
A túrót krumplinyomóval áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, citromhéjat és a cukrokat, majd alaposan kikeverjük.
A zselatint felfőzzük és szintén hozzádolgozzuk a túrókrémhez.
A tejszínt felverjük, óvatosan beleforgatjuk a túróba, majd a piskóta tetejére öntjük, elsimítjuk, hűtőbe tesszük, amíg kicsit megdermed.
A gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk, ha kell szeleteljük, a süti tetejére helyezzük, majd a csomagoláson írtak szerint elkészített tortazselét kanalazva rácsorgatjuk (épp csak annyi kell rá, hogy szép fényes legyen a gyümölcs a tetején).
Hűtőbe tesszük, pár óra múlva szeletelhető.