Tartalomjegyzék

2015. január 30., péntek

Hólabda

..vagy más néven kozáksapka. De a mi családunkban csak hólabda. :)
Klasszikus recept, mutatós és nagyon finom. Nagyobb ünnepekkor sokszor szoktuk sütni.
Kicsit pepecselős, de higgyétek el, megéri babrálni vele. :)

És bizony ez már a 200. bejegyzés a blogon...hamarosan jön egy kis játék ennek örömére! :)



Hozzávalók:

  • 30 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • 6 ek langyos víz
  • 20 dkg liszt
  • 2 dkg sütőpor
  • csipet só
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor + 2 ek langyos víz

Krémhez:

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 kanál liszt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor

Díszítéshez:

  • 10 dkg étcsoki
  • 5-6 dkg vaj
  • kókuszreszelék

A cukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet, sót és tovább keverjük. Ezután belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.
Kétfelé szedjük a tésztát, az egyikhez hozzáadjuk a kakaót és még két evőkanál vizet.
A tojásfehérjéből először csak 3-at verünk fel, óvatosan beleforgatjuk a fehér tésztába, majd kikent, lisztezett tepsibe öntjük, elegyengetjük, készre sütjük.
Amíg sül, felverjük a másik 3 fehérjét habnak, beleforgatjuk a barna tésztába, majd ezt is megsütjük.
Miután kihűltek a piskóták kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk.

A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, majd sűrű péppé főzzük, kihűtjük.
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd összedolgozzuk a kihűlt péppel.

1-1 barna és fehér korongot összeragasztunk a krémmel, az oldalát is bekenjük vékonyan, és kókuszreszelékbe forgatjuk.

A tetejére csokimázat teszünk, amihez a csokit és vajat gőzfürdő felett olvasztjuk össze.





2015. január 26., hétfő

Sütőtökleves pulykahúsos galuskával - Stahl recept

Stahl Judit Gyors szárnyas ételek c. könyvéből főztem meg még tavaly ezt a nagyon-nagyon finom, és télen igazán jóleső levest.
Valóban hamar kész (ha van előre elkészített sütőtökpürénk) és kanalazás közben csak úgy simogatja az ember lelkét. :) Próbáljátok ki!


Hozzávalók a leveshez:

  • 10 db zsályalevél
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • fél kk cayenne bors vagy csípős őrölt paprika (nálam kimaradt)
  • 60 dkg kész, natúr sütőtökpüré 
  • 1 db tyúkhúsleves kocka
  • só, bors
  • 2 dl tejszín (nálam kimaradt)
  • 1 ek étkezési keményítő (nálam kimaradt)

A galuskához:

  • fél szikkadt zsemle
  • 8 ek tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 30 dkg darált pulykamell

A lilahagymát megpucoljuk, lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk, a zsályát apróra vágjuk.
Az olívaolajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a zsályát, a cayenne borsot, az összemorzsolt leveskockát és a sütőtökpürét, felöntjük 1 liter meleg vízzel (én sokkal többet használtam, mert túl sűrű lett) és kb. 10 perc alatt erős lángon készre főzzük.

A zsemlét darabokra tépjük, meglocsoljuk a tejjel, szétnyomkodjuk.
Hozzákeverjük a lazán felvert tojást, a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, végül összedolgozzuk a pulykahússal. 20 db golyót formázunk belőle.

A forrásban lévő levesbe tesszük a golyókat, és kb. 6 perc alatt megfőzzük.

A keményítőt a tejszínnel elkeverjük, és ezzel sűrítjük be a levest.

2015. január 25., vasárnap

Tönkölybúza lisztes almáslepény

A sokszor megsütött lepényem egészségesebb változata. Nagyon finom!
A mennyiség egy kicsi tepsire elegendő.



Hozzávalók:
  • 15 dkg tönkölybúza liszt
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg nádcukor
  • 2 ek sertés zsír + tepsi kenéséhez
  • 2 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • kevés tej vagy tejföl az összeállításhoz
Töltelékhez:
  • 4 nagy alma
  • 1 kisebb citrom leve
  • cukor
  • fahéj
  • zsemlemorzsa

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk (a tojást előtte lazán verjük fel, és keveset tegyünk félre belőle, mert ezzel kenjük majd le a sütemény tetejét), két részre osztjuk.
Az almákat megmossuk, lereszeljük, a citrom levével elkeverjük.
Egy kisebb tepsit kikenünk, kinyújtjuk az egyik tésztát, beletesszük a tepsibe, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a lazán kinyomkodott almát ráhelyezzük, megszórjuk cukorral, fahéjjal és kevés zsemlemorzsával. Rátesszük a másik nyújtott tésztalapot, lenyomkodjuk, megkenjük a félretett tojással, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben szép barnára sütjük.

A fotó nem lett túl szép, de a nagy sötétségben nem tudok sajnos jobb fotót készíteni. :(

2015. január 24., szombat

100.000

Blogomat egy ideje méltánytalanul elhanyagoltam, Ti azonban ennek ellenére is jöttök hozzám rendületlenül recepteket nézegetni, aminek hatására az oldal látogatottsága elérte a bűvös és számomra nagyon sokat jelentő 100.000 kattintást.
KÖSZÖNÖM!

Ez megünnepelendő hoztam nektek pár személyes képet, ami blogom történetében eddig egyszer sem fordult elő. Nos igen, ez lennék én. :)

A szalonnasütős:



A kertben szépen megterítős:




A falatozós. :)


Meggyezős:



Itt főzök:



 Itt élek: