Tartalomjegyzék

2015. március 18., szerda

Árpagyöngy rizottó sült kelbimbóval

Még februárban készítettem el ezt a finomságot. Amikor megláttam Gizi blogján, és konstatáltam, hogy ehhez szójaszószon kívül minden van itthon, elég hamar sort kerítettem az elkészítésére, mert nagyon ínycsiklandozónak találtam.
Ici-picit változtattam a recepten, mert volt itthon egy kevés főtt-füstölt császár szalonna, és azt is felhasználtam hozzá, illetve én fagyasztott kelbimbóval dolgoztam, emiatt módosult némiképp az elkészítés menete.
Meglepően laktató és nagyon finom étel!


Hozzávalók

rizottóhoz:
  • 20 dkg gersli (árpagyöngy)
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 2 szál rozmaring 
  • őrölt fehér bors (nálam fekete)
  • 1 ek szójaszósz (nálam kimaradt)
  • 1,5 dl fehérbor
  • 6-7 dl húsleves
kelbimbóhoz:
  • 50 dkg kelbimbó
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk színes bors
  • 1 tk só
  • 2 ek olívaolaj
  • 10 dkg főtt-füstölt császárszalonna
A gerslit átmossuk, lecsöpögtetjük. A vajat felmelegítjük, 1-2 perc alatt megfuttatjuk rajta a gerslit, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, várunk, míg illatozni kezd a fokhagyma, majd felöntjük a borral, és fedő alatt addig pároljuk, míg a bort fel nem szívja. Ezután hozzáadunk 1-2 dl levest, lefedjük, ismét megvárjuk míg felszívja a gersli. Ezt addig ismételjük, míg a gersli teljesen megpuhul és szottyos nem lesz (nekem ez egy óra volt kb.)
A fagyasztott kelbimbót sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük.
Közben az olajat összekeverjük a sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A lecsöpögtetett kelbimbót ezzel keverjük alaposan össze.
A felkockázott főtt-füstölt császárszalonnát egy nagyobb teflon serpenyőben megsütjük, rádobjuk a fűszeres-olajos kelbimbót, pár percig együtt pirítjuk nagy lángon,

A gerslit tányérra szedjük és a tetejére halmozzuk a sült kelbimbót.

3 megjegyzés: