Tartalomjegyzék

2014. október 23., csütörtök

Diós guba tepsiben sütve

Csak azért diós, mert a mákosért nem annyira rajongunk.
Amikor mákkal készítem, akkor teszek a tetejére szilvalekvár halmokat is még sütés előtt, ami valami mennyei ízt ad neki. A lekvár ezúttal elmaradt, de a dióhoz kitűnően passzoló baracklekvárral turbózható.


Hozzávalók:

  • 6 db szikkadt kifli
  • 5-6 dl meleg tej (kifli méretétől függően)
  • 1 db nagyobb tojás
  • cukor (ízlés szerint, én kb. két kisebb marékkal tettem bele)
  • fél citrom reszelt héja
  • fél vaníliarúd kikapargatott belseje
  • vaj a kenéshez és a tetejére
  • darált dió (nem mértem, kb. 3 marékkal szórtam rá)

A kifliket felkarikázzuk.
A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát, a citromhéjat és a tejet. Ezzel öntjük nyakon a kiflikarikákat. Kézzel óvatosan átforgatjuk, hogy mindenhol érje a tej. Ha felszívta a levet, megszórjuk a darált dióval, és kézzel ismét óvatosan átforgatjuk.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, beleborítjuk a a kiflis masszát, tetejére kevés apró kockára vágott vajat szórunk és készre sütjük (amikor a teteje szépen megpirult, akkor van készen).

Tálaláskor kevés porcukorral meghintjük. Kínálhatjuk lekvárral, vaníliapudinggal vagy vaníliasodóval is, de önmagában is nagyon finom egy tartalmas leves után.

2 megjegyzés: