Jelen esetben zöldbabbal készült, de kelkáposztával, karfiollal, gyalult tökkel is készítettem már.
A hús ízesítésénél nyugodtan variálhatunk. Mivel most volt a kertben friss oregáno, így ezt is tettem bele, meg persze néhány szál új hagymát és friss petrezselymet is. :) Olívaolajjal és kevés margarinnal készült, így egy igazán könnyű finomság kerekedett belőle.
Hozzávalók:
- 50 dkg darál sertéshús
- 1 nagy sárgarépa
- 1 közepes hagyma
- 2-3 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés paradicsomlé
- só, bors, friss oregano, friss petrezselyem
- olivaolaj
- kevés vaj vagy margarin
- főtt rizs
- zöldbab
- ecet
- reszelt sajt
A babot enyhén ecetes, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
A vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon pirítjuk, hozzáadjuk közben a felkarikázott újhagymát (zöldjével együtt), az apróra vágott fokhagymát és a lereszelt sárgarépát.
Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, majd kevés (kb. 0,5 dl) paradicsomlét öntünk rá, fűszerezzük ízlés szerint, és pár percig kevergetve főzzük.
Egy tepsit kevés vajjal vagy margarinnal kikenünk, beletesszük a zöldbab felét (én erre szórtam kevés kakukkfüvet is).
Rásimítjuk a főtt rizst, erre tesszük a húst, majd befedjük a maradék babbal.
Tetejére sajtot reszelünk, kevés vajat, vagy margarint teszünk rá, és előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Tálaláskor friss, apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Fincsi-fincsi-fincsi!!!!!
VálaszTörlésRitkán szoktam ilyen csinálni,de most kedvet kaptam hozzá:))Köszi a receptet!
Nagyon szívesen, sok sikert hozzá! :) Én meg nálad kaptam kedvet a mandulás sütihez. :)
VálaszTörlésJujj de jó! Nálam is lapul még zöldbab a fagyóban! ;-)
VálaszTörlés