A havasi krémes, vagy más néven hókocka receptjét Nagynénémtől, Verától kaptam. És mivel a hó épphogy elolvadt húsvét vasárnapra, még a neve is passzolt az idei húsvéthoz (sajnos). :)
Aki szereti a szalalkálival készült tésztát, az nem fog csalódni ebben a sütiben sem. A tésztája pihe-puha, nagyon finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 38 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 1 egész tojás
- csipet só
- 4 ek porcukor
- 1 cs. szalalkáli (mindenképp nézzük meg, hogy ne legyen lejárt a szavatossága!)
- kevés tej az összeállításhoz
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 8 dl tej
- 8 ek finomliszt
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk.
A lapokat vékonyra nyújtjuk és kikent tepsi hátulján, vagy sütőlemezen megsütjük (nyitott ablaknál, mert bizony a szalalkális süti sütés közben nagyon szúrós szagú).
Én 25x38-as tepsin sütöttem a lapokat, de még nagyobbra is nyújthattam volna. Picit összeugrott a tészta sütés közben (nem volt vészes), és szép magas lett. Nem kell megijedni, mert bár a tészta vastag lesz, ennek ellenére egyáltalán nem lesz száraz, még krém nélkül is puha a tészta.
A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük kevés tejjel, majd a maradék tejet is hozzáadva, állandóan kevergetve sűrűre főzzük, teljesen kihűtjük.
A margarint a kétféle cukorral kikeverjük, végül a lisztes-tejes péppel alaposan összedolgozzuk.
A krémmel megkenjük a lapokat, és legalább 1-1,5 napot állni hagyjuk.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk a tetejét.
Akartam is kérdezni, hogy ez nem a Hókocka?, de aztán olvasom, hogy de! :))) Gyönyörű a kalácsotok!! Több, mit 2 kiló liszt, anyám azt bedagasztani! Nagyon szép, szívesen megkóstoltam volna, ez az igazi kalács, imádom! Hol van a falutok, ha nem titok? :)
VálaszTörlés:) Köszönöm Mama nevében is. A falunk (ami igazából már egy ideje község), ahol élek, és ahol ezt a fajta kalácsot sütik, Kerepes. Félúton vagyunk Budapest és Gödöllő között, a Gödöllői dombsággal körbeölelve. :)
VálaszTörlésA címet pedig javítottam, zárójelbe is odaírtam a Hókockát. :)
Csodaszép lett nálad a süti, mi is nagyon szeretjük! :)
VálaszTörlésHát ez tényleg majdnem ugyanaz a recept! Akkor Te már tudod is miről beszélek, ha áradozom róla...;-) Olyan jó feleleveníteni ezeket a régi sütiket...
VálaszTörlésImádom ezt a süteményt, már Zsuzsánál is megcsodáltam... Én is szoktam hasonlót készíteni, csak annak a krémje grízkrémes, és mi hófehérkének hívjuk. :)
VálaszTörlésOlyan szépen szeletelted.
Hankka: Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésTeller cake: igen, pontosan tudom miről beszélsz...mivel a párom nem szereti a krémes sütiket, az egész tepsit én eszem, nem, nem is eszem, habzsolom. :D Már alig van belőle. :D Azt gondolom, a régi sütiknél nincs is jobb. :)
Gabriella: Nagyon köszönöm! A grízes Krémek nagy-nagy kedvenceim, ezek a lapok grízes krémmel töltve biztos mennyei finomság! Üdvözöllek a blogomon! :)A profilodra kattintva nem látom, hogy van-e blogod, ha van, kérlek, írd meg, hogy bekukkanthassak hozzád is. :)
Éreztem én, mikor megláttam a kalácsot, hogy valahol közel lakhattok hozzánk. :))) Tudom, hol van Kerepes, mi Isaszegen lakunk. :)
VálaszTörlés:))) Óóó, hát akkor tényleg a szomszédból való vagy! :) De jóóó! :)
VálaszTörlés