Tartalomjegyzék

2013. február 2., szombat

Farsangi szalagos fánk

A kelt tésztás receptek leírásával nagy bajban vagyok, mert mamám mindig érzésre készíti, ezért fix recept nincs is, hiszen mindig kicsit más. Viszont ami fix, hogy mamám sosem tesz vajat vagy margarint a kelt tésztákba, mindig csak olajat használ.

Egyszer még régebben azért lemértem a fánk hozzávalóit, úgyhogy fánk készítésénél az alábbi recept az irányadó.




Hozzávalók:

Tésztához:
  • 1 kg liszt (fele rétes, fele sima liszt) 
  • 5-6 dl tej 
  • olaj (érzésre, kb. 1 dl) 
  • 5 dkg élesztő 
  • 2 db egész tojás és 3 tojás sárgája 
  • 10 dkg cukor + egy kevés az élesztő felfuttatásához 
  • 0,5 dl rum 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 2 cs. vaníliás cukor 
  • csipet só 
Sütéshez:
  • zsír vagy olaj
Tálaláshoz:
  • lekvár 
  • porcukor 

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, beleteszünk egy csipet sót, a cukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat, és jól összekeverjük. Közepébe mélyedést készítünk, beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olajat, és a langyos tej egy részét (lehet, hogy nem kell majd mind). Fakanállal jól összedolgozzuk, ha szükséges, adunk még hozzá tejet. Lágyabbnak kell lennie, mint az átlagos kelt tésztának.

Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Ha kész, meglisztezzük a tetejét, letakarjuk konyharuhával és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Ezután lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és kb. 1,5 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.

Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és  konyharuhával letakarva kb. még 25-30 percet kelesztjük.

Sütés előtt a fánkok közepét kissé benyomjuk, majd forró zsírba vagy olajba tesszük (a felső, nem lisztes felével lefelé tegyük az olajba/zsírba). Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá, és 1-2 percig fedő alatt sütjük. Ha megsült az alsó fele, megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk.

Bő zsírban vagy olajban süssük, különben, nem tud "úszni" sülés közben és nem lesz szép.
Ne süssük nagyon nagy lángon, különben nagyon gyorsan megpirul a széle, de a közepe nem sül majd át.

Megjegyzés: Mamám mindig zsírban, vagy fele zsír-fele olajban süti, de ha úgy szimpatikusabb, természetesen süthetitek csak olajban is. Zsírban készítve szerintem finomabb.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Ditti! Gratulálok a blogodhoz, további sok sikert és örömteli blogolást kívánok. :)

    VálaszTörlés
  2. Én nemrég készítettem az első fánkjaimat és én is olajat használtam a tésztához - nagymamám nyomán...:)
    Nagyon szép fánkokat sütöttél!!

    VálaszTörlés
  3. Szépek lettek! Jó rég sütöttem fánkot. Azt hiszem azt most pótolnom kell. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm lányok! A képen szereplő fánkot még régebben sütöttem közösen a nagymamámmal, úgyhogy az érdem az övé is! :)
    Pont múlt hét végén sütött mamám, és életében most először olvasztott vajat tett bele, és így is finom volt nagyon. :) A lényeg talán a szeretet, amivel készül. :) Szóval Csilla, bátran állj neki! :)

    VálaszTörlés