Karácsony előtt lapozgattam a korábban megjelent Stahl magazinokat, és megakadt a szemem ezen a fánkon. Annyira megkívántam, hogy szilveszterkor el is készítettem. :)
Nekem és Apának nagyon ízlett, Tesómnak viszont nagyon nem, Anya semleges volt, Ádám pedig meg sem kóstolta (a karácsonyi sütiroham után rá sem bírt nézni :) ).
Szóval a vélemények megoszlottak, de egy biztos: én aznap vagy 8 fánkot megettem, és még tudtam volna...:)
Az eredeti recept az interneten is olvasható, itt.
Hozzávalók
Tésztához:
- 2,5 dl langyos tej
- 2 ek cukor
- 1 zacskó szárított élesztő (én 2,5 dkg frisset használtam)
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 3 dl langyos víz
Mázhoz:
- 2,5 dl víz
- 25 dkg méz
- 1 narancs vékonyan meghámozott héja
- 3 szem kardamom morzsában megtörve
Sütéshez:
- 7 dl olaj
A tejet fél evőkanál cukorral és az élesztővel felhabosítjuk (ha frisset használunk, felfuttatjuk).
A lisztet, a maradék cukrot és a sót elkeverjük, beleöntjük az élesztős tejet, a vizet és a maradék tejet is hozzáadva fakanállal sima tésztává dagasztjuk, 1 órát folpackkal letakarva kelesztjük.
A szirup hozzávalóit 15 perc alatt, lassú tűzön összefőzzük, majd leszűrjük.
A megkelt tésztából 2 kanál segítségével kb. 6 cm átmérőjű gömböket szaggatunk, és forró olajban szép aranybarnára sütjük, papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.
Még melegen a szirupba forgatjuk pár másodpercre, és így tálaljuk.
A maradék szirup nagyon finom teába, de én pl. a fánkokat még utólag is belemártogattam (falatonként), így fokoztam az élvezeteket. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése