Nos, sem én, sem Életem Párja nem tudott dönteni, hogy a kettő közül melyik a finomabb, mert mindkettő brutálisan jó, hiper-szuper finom. :)
A tészta hasonló, az elkészítés kicsit eltérő, mint a korábbi változat.
Az eredeti recept itt olvasható.
Mivel utálom a dagasztóspirált használni, mivel nincs légkeveréses sütőm (ősrégi sütőm van, amin csak a takarékláng és a maximum van bejelölve...) és időm sem volt túl sok, így kicsit egyszerűsítettem, gyorsítottam az elkészítés menetén, hiszen a másik piténél is működött a kézzel morzsolós tésztagyúrásos módszer és a rövid hűtési idő is. :)
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 tasak vanillincukor
- 1 csipet só
- 17,5 dkg hideg (!) vaj felkockázva
- 1 tojásfehérje
- 50 ml (kb. 4-5 evőkanál) hideg víz
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor/porcukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 5 dkg búzadara
- 1 tojássárgája (közepes tojásból)
- 1 evőkanál tej
A tészta hozzávalót a vizet kivéve kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a vizet is hozzáadva pár mozdulattal összegyúrjuk, 3 felé szedjük, egyesével celofánba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük.
Az almát lereszeljük, a cukorral és fahéjjal kb. 5 perc alatt megpároljuk, majd belekeverjük a búzadarát, félretesszük.
A sütőt közben begyújtjuk, a tojást és tejet elkeverjük.
Egy tésztát kiveszünk, kör alakúra nyújtjuk, és a tepsibe helyezzük, pár perc alatt elősütjük.
Közben kinyújtjuk a másik két gombócot is: az egyiket kb. 3 cm széles és a piteforma kerületével megegyező hosszú csíkká, a másikat szintén kör alakúvá.
Az elősütött tésztára gyorsan rátesszük a csíkot körben (hamar olvad a tészta, ezért fontos, hogy gyorsan dolgozzunk!),és az elősütött tésztához nyomkodjuk, belekanalazzuk és elsimítjuk a tölteléket, majd befedjük a kerek lappal, a széleknél itt is alaposan összedolgozzuk, ezután bevagdossuk, tetejét, megkenjük a tejes tojással és visszadugjuk a sütőbe, készre sütjük.
Mi csak önmagában ettük, de vaníliaszósszal még fokozható az élvezet! :)
3 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki,nyami!:)
Akkor megvan a következő süti!:) Bár most is itt van mellettem a kistányéron az a finom diós-almás bögrés!!!:)))) Köszönöm!
:) Örülök, hogy a bögrés ilyen nagy sikernek örvend nálatok! :) Mindenképp próbáld ki, mert annyira, de annyira finom ez is! És nagyon örülnék a visszajelzésnek, hogy hogy sikerült! :)))
Megjegyzés küldése