A zsemlegombócot mamámtól tanultam így elkészíteni. :)
Hozzávalók:
- 1,5-1,7 kg csontos hús, lehetőleg marha vagy valamilyen vad hús (én most ~80 dkg csontos sertés karajt és ~80 dkg csont nélküli marhahúst használtam)
- 5-6 szál nagyobb sárgarépa
- 2 szál nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 db zellergumó
- 3 közepes fej hagyma
- só
- 14-15 szem egész bors
- 4-5 db babérlevél
- 2db leveskocka
- néhány ek. mustár
- 1 kis doboz tejföl
- ecet, cukor, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1,5-2 db zsömle
- pár csepp olaj
- 60-70 dkg rétes liszt
- 1 egész tojás
- 1 kiskanál só
- hideg víz
A sárgarépát és petrezselyemgyökeret hasábokra, a zellert nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, és alján keresztbe bevágjuk.
A csontos húsról lefejtjük a húst, és nagyobb darabokra/szeletekre vágjuk. A húsdarabokat a csonttal együtt hideg vízben feltesszük főzni, amikor forr, lehaboljuk (mint a húslevesnél).
Ezután hozzáadjuk a megtisztított, darabolt zöldségeket, majd újra lehaboljuk.
Ezután beletesszük a sót, egész borsot, babérlevelet, és a két leveskockát, és lassú tűzön 2-2,5 órán át főzzük (ha csak sertésből készül, akkor kb. 1,5-2 óra alatt kész). Figyeljük a húst, hogy mikor puhul meg! Ha többféle húst használunk, akkor ami előbb megpuhul, azt szedjük ki.
Amikor a húsok megfőttek, kiszedjük a zöldségeket, eltávolítjuk közülük a babérlevelet és az egész borsokat, majd néhány merőkanál főzőlével, botmixer segítségével összeturmixoljuk. Sóval, frissen őrölt borssal, néhány kanál ecettel, kevés cukorral, mustárral és tejföllel ízesítjük. Átforraljuk, a húsokat a mártásba szedjük.
A zsemlét felkockázzuk, épphogy megolajozott teflon serpenyőben megpirítjuk, félretesszük.
A lisztet a tojással, sóval és annyi vízzel, hogy nokedli sűrűségű masszát kapjunk, összekeverjük (nem kell, hogy sima legyen a massza), majd beleforgatjuk a pirított zsemlekockákat.
Bő, lobogó vízbe szagagtjuk két kanál segítségével (egy gombóc egy púpos kanálnyi legyen). Egyszerre csak annyit szaggasunk a vízbe, ami kényelmesen elfér benne, keverjük meg óvatosan, és néhány perc alatt főzzük meg, majd szedjük ki egy tálba (én kóstolással nézem meg, hogy mikor vannak kész a gombócok), enyhén zsírozzuk, vagy olajozzuk meg, és tálalásig tartsuk melegen.
Jót tesz, ha a mártást a fogyasztás előtt egy-két nappal készítjük el, mert akkor érnek össze igazán finoman az ízek.
Jajj de imádom :) Én is csináltam már párszor a netről szedett receptekből :) De mind ízlik :)
VálaszTörlés