Tartalomjegyzék

2019. január 27., vasárnap

Szalagos fánk

Van már az oldalon fánk recept, ez nagyon hasonló hozzá, és csak azért írom le, mert most először sikerült igazán szép szalagosra. :)
A szülinap-névnap-karácsonyra kapott Kichen Aid konyhai robotgépem segített a dagasztásban. :)
Sajnos mérni nem tudtam a hozzávalókat, mert pont lemerült az elem a mérlegben, így kb. receptet írok csak, de kicsivel több vagy kevesebb ebből-abból nem fog rontani rajta. :)
Ebből a mennyiségből nekem 30 db lett egy 8 cm-es szúróformával készítve.



Hozzávalók:
  • kb. 90 dkg liszt (fele rétes liszt, fele sima liszt)
  • két nagy marék cukor + az élesztő felfuttatásához 1 evőkanál
  • 5 dkg élesztő
  • 4 tojás sárgája
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb 1 dl sütőrum
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • kb 1 dl olaj
  • langyos tej a kidolgozáshoz
  • zsír vagy olaj a sütéshez
  • porcukor és lekvár a tálaláshoz

Az élesztőt langyos cukor tejben felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, a tejet leszámítva mindent beleteszünk, a felfuttatott élesztőt is.
Egy kevés tejet hozzáadva átkeverjük fakanállal, és fokozatosan annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk, (lágyabbnak kell lennie, mint egy átlagos kelt tésztának).
Én épp csak átkevertem, és utána a dagasztógép dolgozott helyettem. Ha nincs dagasztógépünk, akkor fakanállal kell nagyon hólyagosra kiverni. 
Ezután meleg helyen duplájára kelesztjük.
Gyúrótáblán lazán átgyúrjuk, 6-7mm vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk (a leeső részeket átgyúrjuk, kis pihentetés után nyújtjuk, szaggatjuk, míg el nem fogy a tészta).
A kiszaggatott korongokat 30 percig letakarva pihentetjük.
Közben egy lábosban vagy mélyebb falú serpenyőben bőségesen zsírt vagy olajat forrósítunk (én fele -fele arányban használtam zsírt és olajat).
A megpihent korongokat mielőtt az olajba tennénk, óvatosan, középen megnyomva kicsit széthúzgáljuk, hogy kis mélyedés legyen majd rajtuk sütés után a lekvárnak, illetve hogy  közepén vékonyabb legyen a tészta, és jobban megsüljön.A korongok aljáról a lisztet lefújjuk, és a lisztes felükkel felfelé a forró olajba tesszük (egyszerre ne sokat), fedővel letakarjuk. Ne süssük nagy lángon. Ha az alsó fele megsült, levesszük a fedőt, megfordítjuk, és így sütjük készre.
Egy papírtörlővel kibélelt tálba szedjük, hagyjuk kihűlni.
Lekvárral és porcukorral tálaljuk.