Tartalomjegyzék

2017. február 14., kedd

Tökfőzelék

A tökfőzelék nem tartozik a kedvenceim közé, de mivel fontos, hogy az alap dolgok felkerüljenek ide (különös tekintettel arra, hogy Bátyámnak segítséged ad, mióta egyszemélyes háztartást vezet :) ), így hát lejegyzem.

A legegyszerűbb formában készítem.


Hozzávalók:

  • gyalult tök (lehet fagyasztott is)
  • kapor
  • ecet
  • tej
  • liszt
  • kevés zsír

A tököt felöntjük vízzel, adunk hozzá sót, sok kaprot és kevés ecetet.
Forrástól számítva addig főzzük, míg megpuhul, ez ha zsenge a tök, csupán pár perc.
Kevés zsíron a liszttel rántást készítünk, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a már puha tökhöz.
Tejjel és kevés liszttel habarást készítünk, ezt is hozzáadjuk. Felforraljuk és készen is van.
Ha szükséges adjunk még hozzá ecetet, de én inkább tálaláskor kínálom hozzá, mert így mindenki annyit tehet bele, ahogy szereti.





2017. február 13., hétfő

Rizseshús

Az egyik klasszikus nálunk így készül:

A pörköltet a szokott módon feltesszük főni. Én így készítem.
Amikor már majdnem puha, akkor én kiszedem belőle a húst. Lemérem hogy hány deciliter a szaft, ehhez annyi vizet adok, hogy összességében a rizs  duplája legyen (10 dkg rizshez 2 dl szaftos lé kell). Beleteszem a megmosott rizst, visszateszem hozzá a húst és addig főzöm, míg a rizs megpuhul.
Viszonylag sűrűn átkeverem, ha szükséges, még vizet adok hozzá. Én úgy szeretem, ha jó szaftos, nem pedig pergős a végeredmény.

Nyáron, kovászos uborkával a legfinomabb. :)