Tartalomjegyzék

2017. január 15., vasárnap

Paradicsomos pulykamell ragu, pirított fokhagymával, provanszi burgonyával


Stahl Judit Gyors szárnyas ételek c. könyvéből készítettem el még tavaly, az újkrumpli szezonjában.
A recept a szokott módon pontos, a hozzávalók bárki számára elérhetőek. Különleges finomság a végeredmény, ami nekem és kolléganőmnek (vittem neki kóstolót) nagyon ízlett, páromnak viszont egyáltalán nem.
Szerintem nagyon finom, igaz, nagyon sok időt igénybe vett az elkészítése, de megéri kipróbálni, én biztosan fogom még készíteni. Igazán különleges, ünnepi finomság, klasszikus alapanyagokból, megéri a fáradtságot szerintem.



Hozzávalók:
  • 50 dkg pulykamell 
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 2 ek liszt 
  • só, bors
  • 40 dkg hámozott paradicsom-konzerv 
  • 1 ek szárított majoránna 
  • 1 ek szárított kakukkfű 
  • 1 púpos kk cukor 
  • 3 fej (!) fokhagyma 
  • 15 dkg vaj 
  • 2 ek olaj 
  • 1 dl száraz vörösbor 
  • 2 ek sűrített paradicsom
Tálaláshoz:
  • friss petrezselyem
  • tejföl
Provanszi burgonyához:
  • burgonya
  • só, bors
  • friss kakukkfű
  • olivaolaj
A pulykamellet kisméretűre felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk a liszttel.
A paradicsomkonzervet botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a majorannát, kakukkfüvet és a cukrot.
A gombát megpucoljuk, szeleteljük,
A 3 fej fokhagymát megpucoljuk.

A vaj 2/3-án a fokhagymagerezdeket fedő alatt, takaréklángon, néha kevergetve aranybarnára pirítjuk.

A maradék vajon és olajon a pulykamellcsíkokat 2-3 részletben előpirítjuk, a húsokat külön tálra kiszedjük.
A serpenyőben ezután megpirítjuk a gombát, hozzáadjuk az elősütött húst, felöntjük a borral, pár percig forraljuk, amíg az alkohol elsistereg belőle. Ezután hozzáadjuk a fűszerezett paradicsompépet és a 2 evőkanál paradicsompürét. Sózzuk borsozzuk, majd fedő alatt készre pároljuk. A végén beleforgatjuk a pirított fokhagymagerezdeket.

Provanszi burgonya:
A burgonyákat megmossuk, héjában, sós vízben félig megfőzzük.
Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük, klopfolóval mindegyikre ráütünk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olivaolajjal, és pirulásig sütjük. A végén friss rozmaringgal szórjuk meg,

Tálaláskor a raguhoz tejfölt kínálunk,és friss petrezselyemzölddel megszórjuk.



2017. január 8., vasárnap

Túrós-karamellás-körtés pite

A receptet itt találtam, de tekintettel arra, hogy volt még itthon kézműves gyömbéres körtelekvár és kb. 3 evőkanál tejszín is, ezeket felhasználva picikét módosítottam rajta. Az idő is sürgetett, így gyorstempóban készült, és én már langyosan falatoztam belőle...nagyon-nagyon finom,  egyszerű sütemény, finoman különleges, nem hivalkodó, mégis ünnepies. Ajánlom szeretettel. :)


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 egész tojás
A túrós töltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • 1 cs vaníliás puding
  • 3 dl tej
  • 8 dkg cukor (én 3 ek nyírfacukrot használtam)
  • 1 cs. vaníliás cukor
A tetejére:
  • pár szem körte
  • baracklekvár (nálam gyömbéres körtelekvár)
  • 5 ek méz
  • 1 dl víz
  • 2-3 ek tejszín (elhagyható, én azért tettem bele, mert épp volt otthon egy bontott doboz)

A vajat felkockáztam, majd a tészta hozzávalóival gyorsan összedolgoztam. Én két folpack között azonnal nyújtottam (hogy ne kelljen lisztezni), a piteformába simítottam, és amíg a töltelék elkészült, a hűtőben pihentettem.
A töltelékhez a 3 dl tejben a pudingot a cukorral megfőztem, a tűzről levéve 2-3 percig kevergettem, hogy hűljön, majd hozzáadtam a vaníliás cukort és a túrót, alaposan kikevertem.
A tésztára simítottam a túrós tölteléket, megkentem lekvárral, majd a magozott és hámozott körteszeleteket rátettem, és készre sütöttem. (Nem szükséges hámozni, de a mi körténk már elég csoffatag volt.)

Amíg a süti hűlt, elkészítettem a karamellt. Ehhez a mézet aranybarnára pirítottam egy lábosban, majd hozzáadtam a vizet, és tovább főztem, míg visszasűrűsödött. Hozzáadtam a tejszínt, ettől finomabb lett az íze ugyan, de kissé darabos lett (kicsapódott), sebaj. A langyos sütire öntöttem.

Mikor kihűlt, akkor szeleteljük és fogyasszuk egészséggel! :)