Tartalomjegyzék

2016. június 29., szerda

Hagymásbab- vendégposzt Bud Spencer emlékére

Tesóm és én fanatikus Bud Spencer- Terence Hill rajongók vagyunk, gyerekkorunk meghatározó szuperhősei ők, filmjeiket milliószor láttuk (és még fogjuk látni), felváltva tudjuk idézni a híres beszólásaikat, és sokadszorra is épp ugyanúgy nevettetnek meg a bárgyú poénjaikkal, mint sok-sok évvel ezelőtt....Végtelenül elszomorodtunk, hogy hétfőtől egy Csillaggal kevesebb él köztünk, így ez a poszt most Bud emlékének szól, Tesóm tollából, és tesóm főztjével.

"Hagymás bab bratyó módra

Mindig is ínycsiklandozónak tartottam a Bud Spencer-Terence Hill filmek fogásait, különösen, amikor szaftos babot ettek. Pár éve próbáltam először a legendás hagymásbabot elkészíteni, ami azonnal elnyerte tetszésem, aztán az évek során ez letisztult, változott. Az alapvető csapásirány az volt mindig is, hogy ízletesen, de a lehető legegyszerűbben, legkevesebb hozzávalóval, akár a vadnyugat pusztaságában vagy két delfinszállítás között, a kamionparkolóban is elkészíthető legyen.

Hozzávalók Bud Spencernek, vagy 2-3főre:
-3-4 közepesen nagy fej hagyma
-fehér babkonzerv, paradicsommártásban
-kevés zsír vagy olaj
-6-7 gerezd fokhagyma
-só ízlés szerint
-1 ek. cukor
-bazsalikom
-babérlevél
-tört bors
-kb. 1-1,5dl víz

Elkészítés:
Fogunk egy nagy serpenyőt, minél nagyobb és nehezebb, annál jobb, ha esetleg később néhány strandkorlátkék selyemzakós gengszter balfék módon a kajánkra pályázna. Kevés olajon vagy zsíron a vastagra felkarikázott hagymát elkezdjük pirítani. Sózzuk, cukrozzuk. Amikor a hagyma üveges, ráöntjük a babkonzervet. Ha esetleg ebből csak olyanunk van, ami nem paradicsommártásban van, akkor egy kisebb fej paradicsomot felkockázva dobjunk hozzá. Az időközben megjelenő koromfekete arcú motorcsónak-versenyzőt szereljük le azzal, hogy nem fogadunk, főleg nem a kajánk kárára. Pár perc múlva fűszerezzük a borssal, bazsalikommal, morzsolt babérlevéllel. A fokhagymát vágjuk össze kis darabokra, és adjuk hozzá, majd kevés vízzel még öntsük fel az egészet. Amíg rotyog, van egy kis időnk, így facsartassunk Bobbal narancslevet, tízet öt centért. Akkor van kész, amikor a szaftja már jó sűrű, mártás állagú lesz. Kenyérrel, és Budweiser sörrel, szigorúan a serpenyőből fogyasszuk. Desszertnek együnk egy kis fagyit, vanília, tuttifrutti, karamell, rumos dió vagy kávé ízben, mert a pisztácia kifogyott, és csokoládé nem is volt."

Isten veled, Bud!